Image

Newsec: Stabilt i dag – men osäker framtid

Bolag De senaste åren har bjudit på en glödhet fastighetsmarknad – samtidigt menar nu många att riskerna och osäkerheten ökar. Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook fokuserar på potentiella orosmoln på fastighetsmarknaden och vad som kan utlösa en eventuell kris.
Publicerad den 21 September 2017
Max Barclay. Bild: Newsec
Max Barclay.

Trots att Sveriges ekonomi går på högvarv finns det ett antal parametrar som skulle kunna hota den positiva utvecklingen. Ett osäkert finanspolitiskt läge, hot om åtstramningar från bankerna, geopolitisk turbulens och risk för överproduktion av ”fel” sorts fastigheter är alla fenomen som skulle kunna få den svenska fastighetsmarknaden i gungning, menar Newsec.

Sedan 2014 har den svenska transaktionsmarknaden varje år överträffat sig själv och även första halvan av 2017 verkar komma in på höga nivåer, om än inte i nivå med rekordåret 2016. Newsec anser dock inte att den svenska fastighetsmarknaden har försämrats under första halvåret utan bedömningen är snarare att den något lägre halvårsvolymen till stor del beror på att tillgången på fastigheter inte matchar den höga efterfrågan.

- Vår samlade bedömning är att fastighetsåret 2017 kommer att bli väldigt starkt, om än med något mindre volym än rekordåret 2016. Om man ska tala om hot mot den positiva utvecklingen så tror vi mer på att sådana kommer utifrån, exempelvis i form av en betydande internationell kris, omvälvande lagförslag eller kraftiga förändringar i ränteläget. Men om bara en eller ett par av dessa inträffar så är vår bedömning att vi står inför en inbromsning snarare än en krasch. Mer dramatiska händelseförlopp tror vi bara kommer om flera externa händelser sammanfaller, säger Max Barclay, chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige