Image

NCC bygger om vid domkyrkan i Västerås

BYGG NCC bygger om Domkyrkoesplanaden och Engelbrektsplan på uppdrag av Västerås stad. Esplanaden öppnas för genomfartstrafik och får fler p-platser. Tanken är att öka tillgängligheten till affärsgatorna i centrum och skapa en levande stadskärna. Ordern är värd 15 miljoner kronor.
Publicerad den 18 September 2008

Domkyrkoesplanaden öppnas för genomfartstrafik mot Vasagatan. Stadskärnan ska göras mer tillgänglig för att stå sig bättre i konkurrensen med andra handelsplatser. Ombygganden beräknas vara klar hösten 2009.

- Att öppna Domkyrkoesplanaden och Engelbrektsplan är en kraftfull satsning på att göra Västerås centrum mer levande och attraktivt. Det skapar goda förutsättningar att få fler besökare till de centrala delarna, säger Björn Norell (m) vice ordförande i tekniska nämnden.

Under ombyggnaden kommer hälften av dagens parkeringsplatser på Domkyrkoesplanaden att vara tillgängliga. När arbetet är klart blir antalet p-platser fler och de placeras längs med trottoarerna. Under lindarna, i mitten av gatan anläggs gräs. Gatans beläggning byts ut.

- Gatstenarna på Domkyrkoesplanaden byts ut mot slät asfalt eftersom det ger lägre ljudnivå från biltrafiken. Hastigheten förblir 30 km/h, säger Jerry Myrhgren, affärschef på NCC.

Engelbrektsplan ska bli en port från norr in till stadens affärscentrum. För att öka torgkänslan planteras träd, belysningen förbättras och platsen beläggs med sten. Trafik från Vasagatan mot Engelbrektsgatan kan korsa Engelbrektsplan på gående och cyklisters villkor.

Vasagatan, Domkyrkoesplanaden och Biskopsgatan kommer att bilda en fyrvägskorsning. På Biskopsgatan planteras nya träd i en mittrefug och tillsammans med Domkyrkoesplanaden ska stråket påminna om den gamla esplanaden mellan Domkyrkan och Växhuset.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige