Image
Terminal Skellefteå DB Schenker. Visualisering Skoog Arkitekter.
Terminal Skellefteå DB Schenker. Visualisering Skoog Arkitekter. Bild: NCC

NCC bygger ny terminal åt DB Schenker i Skellefteå

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Trafikbolaget NP Kågström, ett dotterbolag till Schenker Property Sweden, bygga en ny terminal- och kontorsbyggnad i Skellefteå dit DB Schenker ska flytta hela sin verksamhet. Uppdraget är en totalentreprenad med ett ordervärde på cirka 130 miljoner kronor som beräknas vara klart i maj 2025.
Publicerad den 16 Januari 2024

Terminal Skellefteå DB Schenker Visualisering Skoog Arkitekter

Den nya fastigheten har en areal på 55 000 kvadratmeter och består av två byggnader, en huvudbyggnad som innehåller terminalhall, markhall, paketbilshall och kontor samt en byggnad med sprinkler- och miljörum. Anläggningen kommer att inrymma bland annat automatiserad paketbana och automatisk vägning samt mätning av gods.

­– Det har varit centralt i detta projekt att åstadkomma ett reducerat klimatavtryck i terminalbyggnaden så att vi kan leverera enligt våra hållbarhetsmål. Vi ser fram emot att samarbeta med NCC och deras stöd med att bistå oss med val av klimatreducerande insatser, säger Viktor Strömblad, Head of Land Transport på DB Schenker.

Miljö och hållbarhet har stått i fokus i upphandlingen och NCC har valt att arbeta med klimatförbättrad betong i hela stommen av den nya terminalen. Byggnaden kommer också vara förberedd med laddningsplatser för elfordon, såväl personbilar som lastbilar och paketbilar.

­– Markarbeten inleds i mars och byggnationen senare i vår. Det är kul när vi får samarbeta och bidra med kompetens från flera affärsområden inom vår verksamhet i ett projekt. Vi ser vår lokala närvaro som en självklar förutsättning för att kunna hantera stora entreprenader som denna och samtidigt leverera enligt DB Schenkers högt uppsatta miljö- och hållbarhetsmål, säger Johan Jarl, projektutvecklare på NCC Building Sweden.

Affärens ordervärde på cirka 130 miljoner kronor orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden under första kvartalet 2024. Projekteringen startar omgående, byggstarten planeras till mars 2024 och beräknas vara klart i maj 2025.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige