Image

NCC bygger hyreshus i Vällingby

Bygg/Arkitektur NCC bygger ett tolv våningar högt hyreshus intill Vällingby Centrum för Svenska Bostäder. De 48 lägenheterna är klara för inflyttning i november 2015. Ordern är värd 91,5 miljoner kronor.
Publicerad den 25 Februari 2014
NCC har fått i uppdrag av Svenska Bostäder att bygga ett tolvvåningshus i Vällingby. Bild: Larsson arkitekter
NCC har fått i uppdrag av Svenska Bostäder att bygga ett tolvvåningshus i Vällingby.

– Vi bygger huset på Vällingbys högsta punkt och med Vällingby Centrum rakt över gatan. Det centrala läget och den milsvida utsikten gör detta hyreshus unikt i en redan speciell stadsdel. Därför matchar arkitekturen de omgivande höghusen från 50-talet, säger affärschef Mats Hellberg på NCC Construction i Stockholm.

Tolvvåningshuset på Indalsbacken får 48 två- till fyrarummare på 68 till 104 kvadratmeter, samt ett garage under jord med 26 p-platser. I november 2015 kan personer i Stockholms bostadskö och befintliga hyresgäster hos Stockholms allmännyttiga bostadsbolag flytta in här.

– Förutom Vällingbys högsta och bästa läge får hyreslägenheterna en mycket bra inomhusmiljö och låg miljöbelastning eftersom alla material och produkter som byggs in i huset genomgår en miljöprövning, säger Victor Hoas Ströman, projektledare på Svenska Bostäder.

En effektiv energianvändning och god värmeisolering gör dessutom att huset bara kräver 66 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är 25 procent lägre än dagens byggregler kräver.

Tack vare att Svenska Bostäder valt att utveckla bostäderna i NCC partnering – ett nära samarbete mellan parterna – kan man erbjuda fler lägenheter i huset än det var tänkt från början.

– Redan nu ser vi resultat av samarbetet, för ihop med NCC kunde vi planera bostadsytan ännu smartare och fick plats med ytterligare fem lägenheter. Vi spar också pengar genom att använda NCC:s tekniska plattform som ger effektiva standardlösningar, säger Victor Hoas Ströman.

Vällingby växte fram på 1950-talet som ABC-staden och var redan då en internationell förebild. Den är idag ett riksintresse med en bevarad 50-talsmiljö, i samspel med ny modern arkitektur.

Höghuset är en del i Stockholm stads vision att bygga 140 000 nya bostäder fram till år 2030, vilket bland annat innebär att befintliga områden i alla delar av staden kommer att förtätas.

NCC:s arbete påbörjas i februari 2014 och beräknas vara klart i november 2015.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige