Image
Serneke hävde avtalet 2021.

Serneke hävde kontrakt – stäms på 392 miljoner kronor

Juridik Svenska Bostäder hävdar att byggbolaget Serneke har begått ett kontraktsbrott när entreprenören lämnade bostadsprojektet Plankan i Stockholm.


Byggkran Stockholmshem.

Stockholms allmännytta planerar 4100 nya hyresrätter till 2028

Bostäder Fram till 2028 planerar Stockholms tre allmännyttiga bostadsbolag att bygga mer än 4100 nya hyresrätter. Störst antal planeras i Söderort. Cirka 1600 av de nya hyresrätterna byggs inom ramen för konceptet Stockholmshus.


Heba och Åke Sundvall säljer två fastigheter i Vårberg till Svenska Bostäder.

Heba och Åke Sundvall säljer två fastigheter för 725 miljoner till Svenska Bostäder

Transaktioner Heba och Åke Sundvall har genom sina JV-bolag VBT Utvecklings AB tecknat avtal om överlåtelse av två fastigheter i Vårberg. Köpare är AB Svenska Bostäder. Affären genomförs som två bolagsaffärer och tillträdena är preliminärt 1 september 2024 respektive 1 juni 2025. Affären är villkorad beslut i AB Svenska Bostäders styrelse, Stockholms Stadshus AB:s styrelse samt i Stockholms stads kommunfullmäktige.


Exploateringsnämnden i Stockholm kan komma att markanvisa över 800 bostäder i varierande upplåtelseformer vid nästa möte den 14 december.

Staden ska markanvisa över 800 bostäder

Bygg/Arkitektur Exploateringsnämnden i Stockholm står redo att markanvisa närmare 800 bostäder med varierande upplåtelseformer till sju olika aktörer. Fastighetssverige berättar mer om projekten och byggherrarna.


Svenska Bostäder och KTH har ått beviljat forskningsmedel för att utreda hur rörligheten på bostadsmarknaden kan öka.

Ny forskning – hur får man äldre att flytta

Uthyrning Svenska Bostäder och Kungliga Tekniska Högskolan har under sommaren fått beviljat forskningsmedel från Formas för ett treårigt innovationsprojekt. Projektet kommer att utreda hur rörligheten på bostadsmarknaden kan öka, med särskilt fokus på äldre som bor i stora, otillgängliga lägenheter.


Det går framåt med planen för den femte etappen av Årstafältets utbyggnad och nu ska planen ut på granskning. Till höger syns en illustration av kvarter D inom den femte etappen som totalt innehåller 1 400 bostäder.

Nästa stora del av Årsta-kakan till granskning

Bygg/Arkitektur Hittills har nio olika aktörer fått markanvisningar för att bygga bostäder inom Årstafältet femte etapp som totalt ska innehålla cirka 1 400 bostäder. Efter senaste beslutet i stadsbyggnadsnämnden är detaljplanen nu redo att ta nästa steg närmare ett antagande.


Petra Karlsson, ledningskoordinator på Svenska Bostäder, ledde arbetet med Räkna med Hållbarhet.

Miniräknaren för social hållbarhet

Ekonomi/Finansiering På samma sätt som med en miniräknare så måste man veta vad det är man sätter in för siffror och vilken fråga man vill ha svar på. Annars får man inte ett svar som säger något. Det säger Petra Karlsson, ledningskoordinator och ingenjör, om det beräkningsverktyg som Svenska Bostäder varit drivande i att ta fram.


Monica Häger, ekonomichef Svenska Bostäder

Svenska Bostäder rekryterar ekonomichef

Karriär Den 3 januari klev Monica Häger in i rollen som ekonomichef på Svenska Bostäder. Innan hon började på Svenska Bostäder har hon bland annat arbetat som senior ekonomikonsult hos Sweco, NCC och Veidekke.


Parterna står långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna

Besked om ny hyra för 2023 dröjer

Bostäder I de lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Hyresgästföreningen i Region Stockholm har ingen överenskommelse kunnat nås om nya hyror för 2023. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén.


Plankan.

Skanska tar över omskrivet Stockholmsprojekt

Bygg/Arkitektur Skanska inleder samarbete med Svenska Bostäder om att färdigställa projektet Plankan i Stockholm. Detta efter att Serneke i vintras hävt sitt avtal om utvecklingen av Plankan.


NREP köper Vällingby Centrum.

Stockholms stad säljer Vällingby Centrum till NREP

Transaktioner Svenska Bostäder fattade på torsdagen beslut om att sälja Vällingby Centrum till NREP. Köpeskillingen uppgår till 1 680 miljoner kronor.


Svenska Bostäder säljer den gamla brasilianska ambassaden till Tulia.

Svenska Bostäder säljer till Balderbolag

Transaktioner Svenska Bostäder, Stockholms stads bostadsbolag, avyttrar en kontorsfastighet i Lärkstaden som totalt omfattar 700 kvadratmeter till fastighetsbolaget Tulia, ägt av Balder och André Åkerlund.


Över 1400 leverantörer har kartlagts inom ramen för Rättvist byggande sedan starten 2017.

Nya siffror vittnar om utbrett byggfusk: "Branschen står i lågor"

Bygg/Arkitektur Sedan 2017 har 120 oannonserade kontroller genomförts och över 1400 leverantörer kartlagts inom ramen för Rättvist byggande. Resultatet visar misstänkt svart arbetskraft, ogiltiga ID-handlingar och upp till 40 procent oanmälda underentreprenörer. Nu expanderar Rättvist byggande, så att fler byggherrar kan ansluta.


Kv Plankan.

Serneke häver avtal med Svenska Bostäder

Bolag Serneke häver avtalet med Svenska Bostäder gällande utförande av bostadsprojektet Kv. Plankan på Södermalm i Stockholm. Parterna har inte kunnat enas kring fördyringar av projektet, varför Serneke valt att häva avtalet och avsluta arbetena i förtid.


Kreativa barn på Husby Art Camp, en av Svenska Bostäders sommaraktiviteter.

Svenska Bostäder får en miljon för att värdera social hållbarhet

Bolag Svenska Bostäders innovationsprojekt Räkna med hållbarhet får över en miljon kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Projektet som samlar allmännyttiga bolag från hela Sverige ska ta fram en modell för hur social hållbarhet kan värderas i kronor och ören.


Tre olika bostadsbolag i Stockholm kommer att testa leveransboxar i ett samarbete med iBoxen.

Bostads-trio testar leveransboxar i nytt samarbete

Bolag Det ska bli enklare för hyresgäster att ta emot paketleveranser nära hemmet och i ett samarbete med Balder- och SBB-ägda iBoxen ska de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem under ett år att testa paketboxar i Västerort och Söderort i Stockholm.


Bostadsplaner i Söderort stoppas.

Staden stoppar bostadsplaner – vill bygga på annan plats

Bygg/Arkitektur Fastighetsbolag vill bygga två nya punkthus i närheten av Globenområdet men projektet har stött på patrull innan planarbetet ens startat.


Illustrationsförslag över bebyggelsen i Akalla och Husby. Totalt ska det byggas nästan 1 800 nya bostäder och ytterligare funktioner.

Stärker område med nästan 1 800 bostäder

Bostäder En rejäl förtätning är på gång i Akalla och Husby som ska stärka banden med Kista och skapa ett nytt urbant stråk för området. Flera välkända branschaktörer är inblandade och utöver bostäder planeras även handel, hotell och en helt ny skola.


Gestaltningsförslag med vy från Växthusvägen norrut.

400 meter lång sträcka ska bebyggas med hundratals bostäder

Bostäder Hässelby villastad ska få ett långsmalt tillskott när Svenska Bostäder bygger över 200 bostäder.


Pumpar in 682 miljoner i stort 08-projekt

Bostäder Utvecklingen av "Söders största bygge" närmar sig. Fastighetssverige berättar mer om projektet.