Image

Lindqvist: Högre yielder i sekundära lägen

Ekonomi/Finansiering Juniupplagan av Catellas kreditbarometer visar att tillgången till lånefinansiering har försämrats. Analyschef Arvid Lindqvist tror att detta kommer att leda till högre yielder för fastigheter i sekundära lägen.
Publicerad den 9 Juni 2016
Arvid Lindqvist. Bild: Catella.
Arvid Lindqvist. Martin Malhotra. Bild: Catella
Martin Malhotra.

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer Credi är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna. Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå hittills.

- I senaste upplagan av Credi har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Delindexet för den nuvarande situationen sjönk med 5,6 indexpunkter till 35,4, vilket är den lägsta nivån som uppmätts sedan den första Credi i maj 2012. Den historiskt låga nivån har delvis orsakats av ökande kreditmarginaler under det senaste kvartalet, något som både banker och företag är överens om. Däremot har delindexet för den kommande perioden ökat från 41,4 till 46,7 och det är den högsta nivå sedan september 2015.

- Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste Credi. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Marknadsplats för nyproduktion i konkurs

Bolag Fastighetssverige berättar mer om Nya Boendets framtid efter beskedet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY