Image

Lejonfastigheter och Linköpingsskola i energiprojekt

Energi/miljö Malmslättsskolan-Tokarp i Linköping och Lejonfastigheter deltar i ett projekt för att minska skolans energiförbrukning.
Publicerad den 3 Maj 2016

Energiprojektet heter ”50-50 when energy counts” och arrangeras via Sern som är en samverkan mellan Sverige och Italien. Malmlättskolan-Tokarp anmälde sitt intresse och är en av 17 deltagande skolor från Sverige och Italien. Under 19 månader ska elever och personal arbeta med energieffektivisering, bli experter på att tänka, leva och lära hållbart och minska skolans användning av värme, vatten och el.

Fastighetsägaren Lejonfastigheter välkomnar energiprojektet och ser många vinster med deltagandet.

– På alla sätt som vi kan engagera och inspirera elever till att bli mer energimedvetna är det en vinst för Linköping i strävan att vara en koldioxidneutral stad om tio år. Detta är ett av alla projekt som Lejonfastigheter arbetar med för att skapa förutsättningar för ett koldioxidfritt Linköping år 2025, säger Maria Widfeldt, Lejonfastigheters hållbarhetschef.

Lejonfastigheter bistår skolan med information, kunskap och statistik - varje månad skickas en sammanställning som visar hur mycket el, vatten och värme som har förbrukats.

– Skolan och dess engagerade pedagoger står för lärandet och arbetet med eleverna, vi för statistik och information då vi gör detta tillsammans, säger Maria Widfeldt.

Projektet påbörjades i januari 2016 och avslutas i september 2017. Av den energi som sparas kommer skolan att få tillbaka 50 procent i likvida medel.

– Vår förhoppning är att både sänka skolans energianvändning och att våra elever blir bärare av energibesparing även hemma. Vi vill ju att de ska påverka sina nära och kära att agera på ett hållbart sätt genom att exempelvis källsortera, duscha kortare tid eller sänka inomhustemperaturen. Tanken är att de eventuella pengar skolan sparar ska gå till att fortsätta inspirera och utbilda eleverna i deras fortsätta arbete med ett skapa ett mer hållbart samhälle i framtiden, säger Jens Rosenqvist, rektor på Malmslättskolan-Tokarp.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kungsleden och Castellum utgör en bra match"

Bolag Kungsledens styrelseordförande Charlotte Axelsson berättar för Fastighetssverige varför man väljer att acceptera Castellums bud på bolaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY