Image

Lantmäteriet: 18 procent fler nya bostäder 2016

Bostäder En ny rapport från Lantmäteriet visar att 18 procent fler nya bostäder tillkommit i Sverige under 2016 jämfört med 2015.
Publicerad den 24 Februari 2017

Av Sveriges 21 län har 15 haft en tydlig ökning av antal nya bostäder jämfört med 2015. I Lantmäteriets register, som täcker in alla typer av bostäder, tillkom 61 331 nya bostäder under 2016.

– Sett till landet som helhet är det en stadig ökning av nya bostäder i vårt register sedan 2015, vilket ger en tydlig indikation på byggnadstakten i Sverige. Den kraftiga prisutvecklingen för småhus och bostadsrätter tillsammans med stor bostadsbrist har varit bidragande faktorer till att många aktörer vågat bygga nytt. Vi ser också att lägenheter i flerbostadshus ökat mer än småhus, som till och med minskat något totalt sett, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Andelen registreringar av nya bostäder har ökat allra mest i Gotlands län, med mer än en fördubbling från 2015 till 2016 (141 procent). Näst högst har ökningen av andelen nya bostäder varit i Värmlands län (74 procent). Tredje högst ökning har Västernorrlands län haft, med 65 procent. Andelen registreringar av nya bostäder har minskat allra mest i Södermanlands län, med 30 procent.

– Ökningen av nya bostäder har främst skett i storstadslänen med störst befolkning och högsta efterfrågan, där förutsättningarna för exploatörer och fastighetsägare varit mest gynnsamma för att finansiera nyproduktion, sälja och hyra ut lägenheter. Men den procentuella ökningen har varit stor i flera av de län som tidigare haft en låg nyproduktion, säger Henrik Roos.

I storstadsregionerna har det tillkommit allra flest nya bostäder under 2016. Stockholms län står för drygt en tredjedel (34 procent) av det totala antalet nytillkomna bostäder under året, Västra Götalands län för 13 procent och Skåne län för elva procent.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige