Image

Ishotell året runt

Bygg/Arkitektur Icehotel i Jukkasjärvi kompletteras nu med en året runt-anläggning.
Publicerad den 7 September 2016
Ishotellet i Jukkasjärvi kompletteras med en året runt-anläggning. Bild: Cowi
Ishotellet i Jukkasjärvi kompletteras med en året runt-anläggning.

Icehotel är världens första hotell av snö och is. Första hotellet byggdes år 1989 och har återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi – 20 mil ovan Polcirkeln. Nu kompletteras verksamheten med en året-runt anläggning.

Till skillnad från ishotellet som byggs upp varje år kommer det nya hotellet att bli en året-runt anläggning på cirka 2000 kvadratmeter. I november 2016 ska satsningen som kostar 40 miljoner kronor stå klar och den nya bygg¬naden ska kunna inhysa hotellgäster året runt.

Byggnaden, tänkt att innehålla 20 sviter, isbar och galleri, ska drivas av solenergi. Tack vare utveckling av solenergi och långa soltimmar i Polcirkeln mellan maj och september, blir det möjligt att hålla Icehotel öppet även sommartid på ett hållbart sätt. En stor kylanläggning kommer att hålla hotellrummen väl kylda trots sommarvärme.

- När Yngve Bergqvist, ägare av Icehotel, på näringslivskonferensen East West Arena 2015 i Gällivare berättade om sina visioner tog vi kontakt och berättade vad Cowi kan göra för att förverkliga hans vision. Det resulterade i ett gott samarbete som nu förverkligas i en ny anläggning, berättar Leif Hedlund, avdelningschef Projektledning på Cowi.

Den nya byggnaden kommer att ligga bredvid det nuvarande ishotellet och startskottet för byggnationen gick i juni 2016. Den nya byggnaden kommer invigas 4 november 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige