Image

Goda utsikter i Stockholm och Malmö

Sverige Enligt analysorganisationen Seprefs prognos är utsikterna bäst för kontorsmarknaderna i Stockholm och Malmö. I Göteborg är läget stabilt.
Publicerad den 9 Februari 2011
Bild: DTZ

Utsikterna för Stockholms kontorsmarknad har fortsatt att förbättras detta kvartal enligt senaste konsensusprognosen från Sepref – the Swedish Property Research Forum. Konsensusprognosen för prime office rent Q1 2011 är 4 300 kronor per kvadratmeter och år. För Q4 2010 var prognosen 4 100 kronor per kvadratmeter och år.

Även i Malmö har hyresprognosen justerats upp. Från 2 150 kronor per kvadratmeter och år förra kvartalet till 2 250 kronor per kvadratmeter och år för Q1 2011. Prognosen för Göteborg ligger kvar på 2 300 kronor per kvadratmeter och år för Q1 2011, oförändrad sedan Q4 2010.

- Det finns en förväntan om fortsatt stigande hyror det närmaste året och det gäller alla tre städerna, säger Karin Witalis, ordförande i Sepref. I Göteborg förväntar sig 83 procent av de svarande stigande hyror det närmaste året. Motsvarande andel för Stockholm och Malmö är 73 procent respektive 67 procent.

Konsensusprognosen för avkastningskraven, prime office yield, i Stockholm har sjunkit från 5,00 procent förra kvartalet till 4,90 procent för Q1 2011. Majoriteten av de svarande, 60 procent, bedömer att avkastningskraven kommer att förbli oförändrade i Stockholm det närmaste året.

För Göteborg är prognosen för prime office yield Q1 5,25 procent, vilket är samma som förra kvartalet. I Malmö har avkastningskraven sjunkit från 5,75 procent förra kvartalet till 5,5 procent för Q1 2011. I Malmö råder en jämn fördelning mellan de som förväntar sig sjunkande och de som tror på oförändrade avkastningskrav det närmaste året. I Göteborg förväntar sig majoriteten att avkastningskraven förblir oförändrade på ett års sikt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige