Image
Fastighetskvinnan
Annika Winsth och Karin Witalis.

Fastighetskvinnan: Vart är världen på väg?

Fastighetskvinnan Den 2 september är det dags för seminariet Fastighetskvinnan – ett affärsseminarium som gör skillnad. Dagen inleds med analyser av världsekonomin och den svenska fastighetsmarknaden, med två av landets tyngsta analytiker: Annika Winsth och Karin Witalis.


Karin Witalis leder Colliers nya research-satsning.

Witalis till Colliers – startar researchavdelning

Bolag Colliers expanderar och anställer Karin Witalis som head of Research. Hon kommer att driva det nya affärsområdet Research och bolaget flyttar därmed fram sina positioner även inom analys. Karin Witalis är ytterligare en välkänd profil inom branschen som rekryterats till Colliers sedan Daniel Gorosch tog över posten som vd i början av april.


Karin Witalis menar att marknadssynen är mindre negativ i dag än för ett kvartal sedan.

Så mycket har kontorshyrorna fallit – utsikterna "något mindre negativa" i dag

Sverige Kontorshyrorna har fallit och ser ut att fortsatta falla på kort sikt. Samtidigt är branschaktörerna mer positiva om framtiden än i våras. Läs om de aktuella hyres- och yieldnivåerna här.


Analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis om hur kontorsanvändandet kan komma att utformas efter coronakrisen.

Kommentar: Så kan våra kontor utformas efter coronakrisen

Bolag Exklusivt för Fastighetssverige ger analytikern och fastighetskonsulten Karin Witalis sin syn på hur kontorsanvändandet kan komma att förändras efter coronakrisen.


DTZ: Viss risk för överhettning

Bolag Fastigheter är attraktiva investeringsobjekt och många marknader är heta, vissa har risk för överhettning konstateras i undersökningen Money into Property som nu publiceras av DTZ för 41:a gången.


2014 – nytt rekordår på fastighetsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden 2014 uppgick, enligt DTZ, till hela 156 miljarder kronor, vilket är en miljard mer än under det tidigare rekordåret 2008.


Mikael Granath, Peter Strand, Karin Witalis och Ulf Nilsson.

Miljonprogramsinvesteringar
diskuteras på Fastighetsmarknadsdagen

Fastighetsmarknadsdagen Stockholm Flera bolag har den senaste tiden fått upp ögonen för investeringar i miljonprogramsfastigheter. På Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm den 18 november träffar du flera av dem.


DTZ: Stark efterfrågan men begränsat utbud

Transaktioner Hittills i år är transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Sverige uppe i 91 miljarder kronor, 33 procent högre än motsvarande period förra året, enligt DTZ.
Samtidigt bromsas omsättningen av ett begränsat utbud.


DTZ: 166,5 miljarder kronor öronmärkta för Norden

Transaktioner Transaktionsvolymen i Norden steg till sammanlagt 32,4 miljarder kronor under andra kvartalet 2014, enligt DTZ:s senaste Researchrapport Investment Market Update Nordics Q2 2014. Detta är en ökning med sex procent jämfört med kvartalet innan. DTZ Research uppskattar i rapporten också att cirka 166,5 miljarder kronor har rests och öronmärkts för de nordiska marknaderna - kapital som ska investeras de närmaste två åren.


Transaktionsmarknaden i klass med 2007

Transaktioner Det handlades fastigheter för 65 miljarder kronor i Sverige under årets första halvår.
- Den omsatta volymen första halvåret 2014 är den högsta sedan 2007. Det året uppgick helårsvolymen till 140 miljarder kronor, säger Karin Witalis, research-chef på DTZ i Sverige.


DTZ: Paus i prisuppgången på fastigheter i Europa

Transaktioner Enligt DTZ Research har prisuppgången på fastigheter i Europa kommit in i ett pausläge.


DTZ: 2013 ett normalt transaktionsår

Transaktioner Enligt DTZ blev transaktionsåret 2013 ett normalår med en transaktionsvolym på 99 miljarder kronor. Jämfört med förra året var andra och tredje kvartalet starkare, medan första och framför allt fjärde kvartalet blev svagare.


Kraftigt ökad transaktionsvolym i Europa

Transaktioner Transaktionsvolymen på Europas kommersiella fastighetsmarknader (exklusive sektorerna bostäder och hotell) uppgick till 32,6 miljarder euro (285 miljarder kronor) under tredje kvartalet 2013. Detta är en ökning med 28 procent jämfört med samma kvartal 2012, visar en undersökning av DTZ.


Ljusning i DTZ:s konfidensindikator

Sverige DTZ:s Property Confidence Index förutspår en ljusning på marknaden.


Starkt avslut på transaktionsåret 2012

Transaktioner Förra året genomfördes transaktioner till ett värde av ungefär 105 miljarder kronor. Det är den högsta noteringen sedan 2008. Samma gäller för fjärde kvartalet som landade på drygt 40 miljarder kronor.


DTZ: Core-brist får investerarna att bredda sig

Sverige DTZ Research uppskattar i rapporten The Great Wall of Money att 311 miljarder dollar (2 082 miljarder kronor) av totalt nytt kapital finns tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2013, en ökning med fyra procent jämfört med DTZ:s uppskattning för sex månader sedan.
I Sverige har kapitalet ökat med sju procent det senaste halvåret och uppgår för närvarande till 7,1 miljarder dollar (47,5 miljarder kronor).


DTZ: Stark återhämtning på finansieringssidan

Sverige DTZ menar att finansieringssituationen nu håller på att lätta.
- Finansieringsmarknaden är på stark återhämtning, säger Fredrik Lidjan, capital markets-chef på DTZ i Sverige.


Svagt sista kvartal sänkte transaktionsvolymen 2011

Sverige Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden nådde inte riktigt upp till fjolårets 106 miljarder kronor utan stannade på strax under 104 miljarder kronor. En av anledningarna var ett ovanligt svagt fjärde kvartal.


Transaktionsvolymen i Europa ökar

Transaktioner Den europeiska transaktionsvolymen uppgick under årets nio första månader till 700 miljarder kronor, en ökning med 18 procent jämfört med samma period förra året. Detta enligt DTZ:s Market Update Q3 2011.


Svagt neråt för fastighetsinvesteringar globalt – men Norden är ett undantag

Sverige DTZ Research uppskattar att 2 150 miljarder kronor av nytt kapital kommer att finnas tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2012. Detta är en minskning med fyra procent jämfört med DTZ:s uppskattning från slutet av 2010. Men för Norden ser det stabilt ut.