Image

DTZ: Core-brist får investerarna att bredda sig

Sverige DTZ Research uppskattar i rapporten The Great Wall of Money att 311 miljarder dollar (2 082 miljarder kronor) av totalt nytt kapital finns tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2013, en ökning med fyra procent jämfört med DTZ:s uppskattning för sex månader sedan. I Sverige har kapitalet ökat med sju procent det senaste halvåret och uppgår för närvarande till 7,1 miljarder dollar (47,5 miljarder kronor).
Publicerad den 17 Oktober 2012
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson.

DTZ menar att investerarna:

• Prioriterar fonder som investerar i flera olika fastighetssektorer. Detta ger diversifiering och större möjlighet att hitta investeringsobjekt.

• Inte är främmande för ”nya” fastighetssektorer, men det ska vara fastigheter av god kvalitet med stark hyresgäst på långt kontrakt.

• Väljer i ökad utsträckning value-add och opportunistiska fonder. Core-fastigheter är för dyra och för få.

• Väljer i stor utsträckning fonder som investerar endast i ett land och då helst ett med stark ekonomi och likvid fastighetsmarknad.

• Helst håller sig på hemmaplan, där man kan marknaden och känner banken.

- Många fonder har i dagsläget en lågriskprofil och är fokuserade på så kallade ”core-fastigheter”, säger Karin Witalis, research-chef på DTZ.

- Jämför vi riskprofilen hos existerande fonder, med de som är på gång, ser vi dock ett tydligt skifte från core mot value-add och opportunistiska fonder. Detta kan tolkas som att investerarna gradvis tvingas ta större risk på fastighetsnivå, i och med att de tillgängliga core-fastigheterna blir allt färre.

Investerarna visar ett fortsatt intresse att sprida risken genom att diversifiera sitt fastighetsinnehav över flera olika fastighetstyper. Globalt sett är närmare 80 procent av allt tillgängligt kapital allokerat till fonder som investerar i fler än en fastighetstyp, så kallade ”multi sector funds”. Av de fonder som investerar i endast en sektor är fokus främst på handelsfastigheter, följt av bostäder.

- Intresset ökar även för ”udda” sektorer som hotell samt vårdfastigheter och andra samhällsfastigheter, säger Karin Witalis.

- Detta tyder på att det finns en växande grupp investerare som inte längre ser dessa sektorer som högrisk utan som istället ser bra fastigheter med starka hyresgäster och långa hyresavtal.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige