Image
Karin Witalis är Head of Research och författare till Colliers kontorsrapport "The office is dead, long live the office!".
Karin Witalis är Head of Research och författare till Colliers kontorsrapport "The office is dead, long live the office!". Bild: Colliers

Colliers: "Märker av ett växande intresse för kontor som investeringsobjekt"

Bolag I Colliers första kontorsmarknadsrapport, med fokus på Stockholms kontorsmarknad, avhandlas framtidens kontor både ur användarens och investerarens perspektiv. I rapporten, som fått titeln "The office is dead, long live the office!", konstateras att det finns ett behov av kontor även framöver, men att det kommer att ställas nya krav på framtidens kontor.
Publicerad den 11 Mars 2022

I rapporten skildras hur pandemin har påverkat vårt sätt att arbeta och vilka förändringar som kan antas bli bestående. Ett kapitel ägnas åt de krav som dagens, och kanske även morgondagens hyresgäster ställer på sina kontor.

– Vi befinner oss i ett väldigt spännande skede just nu, säger Karin Witalis, Head of Research på Colliers och författare till rapporten.
– Pandemin har inneburit en två år lång testperiod av hemarbete och digitala arbetssätt. Vi upplever väldigt tydligt att det finns ett behov av kontor även framöver, men att det inte är gårdagens kontor som kommer att efterfrågas – därav titeln på rapporten. Erbjudandet måste vässas helt enkelt.

– Vi märker av ett stort och växande intresse för kontor som investeringsobjekt. Det man måste komma ihåg som investerare är att kontor till skillnad från exempelvis bostäder eller samhällsfastigheter är en väldigt konjunkturberoende produkt. För att kunna tajma rätt är det viktigt att förstå dynamiken, eller händelseförloppet, på kontorsmarknaden. Vår förhoppning är att rapporten ska fungera både som diskussionsunderlag och som vägledning för den som är nyfiken på detta dynamiska fastighetssegment. Även om det råder stor osäkerhet i vår omvärld upplever vi att kontorssegment befinner sig i ett spännande skede. Men självklart gäller det som alltid att investera i rätt produkt i rätt geografiskt läge, avslutar Karin Witalis.

I rapporten beskrivs övergripande dynamiken och det aktuella konjunkturläget på investeringsmarknaden för kontor och följs av några tänkbara strategier för investeringar i kontorsfastigheter. Rapporten avslutas med en genomgång av några av de mest dynamiska delmarknaderna för kontor i Stockholm.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Colliers Sverige på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 60-tal experter och genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Debt Advisory, Leasing, Tenant Representation & Enterprise Clients, Workplace Advisory & Project Management samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får p...

Läs mer om Colliers Sverige på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige