Image

2014 – nytt rekordår på fastighetsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden 2014 uppgick, enligt DTZ, till hela 156 miljarder kronor, vilket är en miljard mer än under det tidigare rekordåret 2008.
Publicerad den 7 Januari 2015
Agneta Jacobsson. Bild: Torbjörn Persson
Agneta Jacobsson. Transaktionsvolymen i Sverige 2003-2014. Bild: DTZ
Transaktionsvolymen i Sverige 2003-2014. Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

- Fastighetsmarknaden präglas av god tillgång på kapital till låg ränta, låg vakans och stabila kassaflöden. Direktavkastningen är högre än vad som motiveras av ränteläget. Då talar allt för fastigheter, vilket gett en hög omsättning under 2014. Inte mycket motsäger att vi får se en fortsatt god utveckling under 2015, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

De mest aktiva köparkategorierna har under året varit noterade och onoterade fastighetsbolag, följt av institutioner och fonder. Även på säljsidan var fastighetsbolag och fonder aktiva. De börsnoterade fastighetsbolagen var de största nettoköparna. Sett till nationalitet var de svenska aktörerna fortsatt överrepresenterade med nästan 85 procent av det investerade kapitalet och närmare 80 procent av försäljningsvolymen.

- Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse, och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden. De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 250 miljoner kronor, medan de utländska investerarna snittade på 900 miljoner kronor, säger Karin Witalis, research-chef för DTZ i Sverige.

Sett till olika fastighetssektorer var omsättningen av bostäder störst med 27 procent av kapitalet, följt av kontor med 25 procent. Stockholm samt fastighetsmarknaderna utanför storstadsregionerna attraherade mest kapital under året. Stockholm stod för cirka 36 procent av investeringsvolymen och marknaderna utanför storstadsregionerna 17 procent. Västra Götalands andel var strax under tio procent och Skånes närmare åtta procent. Det betyder att nästan 30 procent av det investerade kapitalet skedde utanför storstadsregionerna.

- Det ökade intresset för marknaderna utanför storstadsregionerna sammanhänger med att investerarna idag är beredda att ta mera risk. Fokus har gått från lågrisk till avkastning och därför har investerarna i ökad utsträckning intresserat sig för fastigheter i sekundära lägen, konstaterar Karin Witalis.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Lediga Fastighetsjobb
Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Annika Backlund: "Jag köper aldrig ett hus jag inte själv skulle kunna tänka mig att bo i"

Bolag Annika Backlund är en av väldigt få kvinnliga svenska fastighetsägare. Här berättar hon sin historia; hur hon byggt upp sitt bestånd från 0 till 700 lägenheter, finansieringsproblematiken på mindre orter, dråpliga historier under entreprenörsresan – och regeln hon aldrig bryter mot: "Jag köper aldrig ett hus jag inte själv skulle kunna tänka mig att bo i".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY