Image
Lotta Edholm.
Lotta Edholm. Bild: Folkpartiet

FP: Hit kan de statliga myndigheterna flytta

Stockholm Folkpartiet presenterar en rapport om avsaknaden av statliga myndigheter i Stockholms ytterstad. Undersökningen visar att de statliga myndigheterna i Stockholms stad, med få undantag, ligger belägna i ett begränsat område i innerstaden. I rapporten föreslår Folkpartiet ett antal alternativa placeringar för statliga myndigheter som regeringen kan utreda.
Publicerad den 16 Mars 2015

- Det ter sig otroligt märkligt att staten har misslyckats med att hitta lämpliga myndighetslokaler i Stockholms ytterstad. Detta är enbart en fråga om att vilja och därför hjälper jag nu till med några förslag, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

- De rödgröna har av dunkla skäl ställt in den planerade flytten av Diskrimineringsombudsmannen (DO) till Rinkeby/Tensta som ligger 15 minuter från City. Jag vill påminna regeringen om att alla Stockholms stadsdelar ligger ojämförligt mycket mer tillgängligt än de orter dit ett stort antal statliga myndigheter har utlokaliserats, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

De myndigheter som har valts ut i Folkpartiets rapport är sådana som inte är beroende av tillgång till viss infrastruktur eller teknisk apparatur. De platser som har valts ut är antingen större centrumområden där lediga kontorslokaler bör kunna dyka upp inom en rimlig tid, eller fastigheter som är kontorslokaler eller som efter viss anpassning kan användas som kontor.

Folkpartiets förslag på flyttar att undersöka:
• Arbetsdomstolen (21 anställda) från ”otillgängliga” lokaler i Gamla stan till Skärholmens centrum.
• Statens konstråd (27 anställda) från Vasastan till Vårbergs centrum.
• Länsstyrelsen (450 anställda) från Kungsholmen till Telias gamla lokaler i kvarteret Våldö, Farsta.
• Arbetsmiljöverket (281 anställda) från Stadshagen till kvarteret Hangaren, Skarpnäck.
• Diskrimineringsombudsmannen (100 anställda) från Norrmalm till Bredbyskolan i Järva.
• Tillväxtverket (cirka 100 anställda) från Södermalm till kvarteret Labyrinten, Hässelby Gård.
• Kammarrätten (cirka 220 anställda) från Riddarholmen till Vällingby city.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige