Image
Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.
Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF. Bild: Fastighetsägarna

Första hyrestvisten avgjord med skiljeman – hårt slag mot Fastighetsägarna

Bostäder I början av året vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Göteborg. Ansökan omfattade omkring 25 000 lägenheter. Under måndagskvällen kom rekommendationen.
Publicerad den 27 Februari 2024

Skiljemannen anser att en rimlig hyreshöjning för 2024 är 5,3 procent och Fastighetsägarna hade begärt tolv procent. Fastighetsägarna är djupt kritiska till nivån och till att rekommendationen inte är tydligt motiverad skriver de i ett pressmeddelande.
– Trots faktiska kostnadsökningar på 20–25 procent innebär dagens rekommendation att hyresvärdarna bara får en kompensation på lite drygt fem procent. Det säger sig självt att det inte är långsiktigt hållbart utan att det går ut över möjligheterna att underhålla och förvalta hyresrätter framöver. De största förlorarna på det är hyresgästerna själva, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR.

Skiljemannens rekommendation för hyrorna i Göteborg är det första ärendet i landet att avgöras genom den så kallade tvistelösningen. Skiljemannen rekommenderar, utan någon närmare motivering eller beräkning, att 5,3 procent är en rimlig nivå skriver Fastighetsägarna i pressmeddelandet. Förändringen ska gälla på hela beståndet och inte ha någon så kallad bundenhet i tid, vilket innebär att nästa års hyror kan höjas från 1 januari 2025, till skillnad från 2024 som först kan höjas från 1 april i år.
– Eftersom motivering är så otydlig är det svårt att förstå logiken bakom den rekommenderade nivån och den ger ingen vägledning för parterna framåt. Det innebär att vi sannolikt kommer att behöva vända oss till hyresnämnden även i kommande årsförhandlingar, säger Rikard Ljunggren.

Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta rekommendationen i en förhandlingsöverenskommelse. I dagsläget ligger ett 90-tal ärenden runt om i landet och väntar på rekommendationer från oberoende skiljemän.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige