Image

Första badhuset med Miljöbyggnad Guld

Bygg/Arkitektur Nya Munktellbadet i Eskilstuna har som första badhus i Sverige certifierats med miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld.
Publicerad den 21 April 2016

NCC bygger badhuset på uppdrag av Eskilstuna Kommunfastighet. Redan från start fanns en hög miljöprofil med som ett krav från Eskilstuna kommunfastighet. Däremot fanns inga framtagna riktlinjer för badhus, något som istället har utvecklats under projektets gång i dialog med Sweden Green Building Council, som gör miljöcertifieringen.

– Det har varit viktigt för oss att Munktellbadet blir ett modernt badhus som håller en hög miljöprofil. I projektet har vi tillsammans arbetat för att ta vara på kunskap inom området och haft ett helhetsperspektiv avseende miljö som gäller både byggnaden och hela badhusets livslängd, säger Roland Larsson, projektledare på Eskilstuna kommunfastighet.

Byggnaden är drygt 10 000 kvadratmeter stor och dimensionerad för 250 000 besökare per år. Stor vikt har lagts vid att badet ska få en så låg energiförbrukning som möjligt vid drift. Driftkostnaden i det nya badhuset kommer att bli lägre per kvadratmeter än i dagens badhus tack vare energibesparande investeringar.

– Vi har använt oss av beprövad teknik och badhuset får de bästa förutsättningarna att spara energi. Byggnaden värms upp med grön el och fjärrvärme från det lokala kraftvärmeverket. På taket finns 191 solceller och belysningen inne i badhuset består av LED-lampor och lågenergilampor, säger Johan Karlsson, projektchef på NCC Building.
I badhuset finns en 50-metersbassäng, två flexibla tränings- och terapibassänger och ett familjebad. Badhuset innehåller även ett gym och en relaxavdelning.

NCC påbörjade bygget av Munktellbadet under vintern 2014 och i slutet av maj är det dags för invigning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fler vill ha tyst på kontoret

Stora Kontorsdagen Göteborg 25 procent av svenska kontorsarbetare meddelar att de saknar utrymmen för tyst och fokuserat arbete på sin arbetsplats. Det visar en Demoskopundersökning beställd av Mer Arkitekter. Bristen på denna typ av arbetsplatser leder till stress och sjukfrånvaro. Utformningen och användandet av arbetsplatser har nu blivit en folkhälsofråga.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige