Image
Sabina Jonestrand och Lotta Werner Flyborg.

SGBC lanserar ny version av Breeam-SE

Energi/miljö Sweden Green Building Council (SGBC) lanserar BREEAM-SE v6.0 New Construction, en ny generation av det internationella certifieringssystemet BREEAM, anpassat efter svenska krav och förhållanden.


Lotta Werner Flyborg, vd för Sweden Green Building Council.

SGBC om klimatpåverkan i produktionsskedet

Energi/miljö Fastighetssverige skrev nyligen om Sveafastigheter Bostad och deras studie som visade att prestigeprojektet Neptun i Västerås hade kunnat halvera sina CO2-utsläpp i produktionsskedet – om detta hade prioriterats. Lars Gärde på Sveafastigheter Bostad menade att certifieringssystemen tar för lite hänsyn till utsläpp i produktionsskedet.
Lotta Werner Flyborg, vd på Sweden Green Building Council ger här sin syn på saken.


Kvarteret Roten i Umeå med 277 studentbostäder är en av K2A:s byggnader som kommer att klimatriskinventeras och miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad iDrift.

K2A genomför Sveriges största miljöcertifiering

Bolag K2A är först i Sverige med att miljöcertifiera och klimatriskinventera samtliga byggnader.


Lotta Werner Flyborg.

SGBC lanserar ny certifiering: NollCO2

Energi/miljö Sverige ska enligt regeringen vara klimatneutralt år 2045 och samma sak gäller för EU 2050. Bygg- och fastighetssektorn står inför en tuff omställning för att reducera sin klimatpåverkan av utformning, produktion, användande och sluthantering av byggnader. Sweden Green Building Council har därför tillsammans med sina medlemmar utvecklat certifieringen NollCO2 för klimatneutrala byggnader. Den nya certifieringen lanseras i dag i samband med World Green Building Week. Målet är en total samverkan inom branschen för att nå en klimatneutral bygg- och fastighetssektor år 2045.


Hyllie Terrass

Skanskas Hyllie Terrass klarar NollCO2-certifiering

Energi/miljö Klimatfrågan är en av mänsklighetens stora utmaningar och eftersom bygg- och fastighetssektorn svarar för cirka 30 procent av Sveriges totala klimatpåverkan vill Skanska agera kraftfullt i klimatomställningen.


Lotta Werner Flyborg

SGBC lanserar certifiering för byggnader i drift

Energi/miljö Tisdagen den 9 juni lanseras den nya certifieringen Miljöbyggnad Idrift, ett verktyg för att se över och förbättra byggnader i drift och därmed bidra till att uppnå nationella och globala miljömål. Certifieringen är utvecklad av Sweden Green Building Council.


Skärmavbild 2020-06-01 kl. 08.24.58

Krüger och Hederos till SGBC:s styrelse – Saxborn lämnar

Bolag Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council, stärker nu styrelsen med två tunga branschnamn: Petra Krüger, Sverigechef på NCC Property Development och Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter. Henrik Saxborn och Thorbjörn Hammerth lämnar styrelsen.


Lotta Werner Flyborg, vd på Sweden Green Building Council.

Ökad efterfrågan på SGBC – växlar upp med ny kvartett

Bolag Fastighetsbranschens ökade efterfrågan på hållbarhetscertifieringar gör att Sweden Green Building Council går för högvarv och växer personalstyrkan med fyra personer. Lotta Werner Flyborg, vd på SGBC, berättar mer om det ökade trycket på organisationen och hur branschen måste ta sig an framtidens hållbarhetsutmaningar.


Linda Kjällén.

Gatun rekryterar från SGBC

Bolag Gatun Arkitekter satsar nu på intern kompetens för att arbeta med hållbarhet invävd i processen och anställer Linda Kjällén från Sweden Green Building Council.


BRF Viva vinner Årets Miljöbyggnad.

BRF Viva är Årets Miljöbyggnad

Sverige Riksbyggens BRF Viva i Göteborg har utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019. BRF Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.


Sue Clark rekryteras till Tengbom.

Tengbom rekryterar hållbarhetsexpert

Karriär Den 19 augusti börjar Sue Clark, närmast från SGBC, som rådgivare och expert inom hållbarhet på Tengbom. Hennes uppdrag är både strategiskt och praktiskt och syftar till att stärka Tengboms hållbarhetserbjudande och linjera varje projekt enligt FN:s globala mål, Fossilfritt Sverige och Tengboms egna mål.


Vd-byte på SGBC

Karriär Cecilia Ehrenborg Williams lämnar vd-posten på Sweden Green Buisling Council. John Söderberg går in som tillförordnad vd.


Ny miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader

Energi/miljö Sweden Green Building Council släpper nu pilotversionen av NollCO2, en världsunik miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader.


SGBC lanserar första svenska certifieringen för hållbar stadsutveckling

Energi/miljö Nu släpper Sweden Green Building Council en ny certifiering för hållbara stadsdelar – Citylab Action-certifieringen. Certifieringssystemet är det första för hållbar stadsutveckling som är helt anpassat för svenska förhållanden.


Lennebo tar över som ordförande i SGBC

Bolag Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, har valts till ny styrelseordförande för Sweden Green Building Council. Han tar över posten från Monica von Schmalensee, som varit föreningens ordförande sedan grundandet år 2009.


Första badhuset med Miljöbyggnad Guld

Bygg/Arkitektur Nya Munktellbadet i Eskilstuna har som första badhus i Sverige certifierats med miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld.


Bengt Wånggren.

Världens största samarbetsprojekt för energieffektiviserande renovering

Energi/miljö Världens största samarbetsprojekt för renovering av byggnader har officiellt lanserats den här veckan av Green Building Councils i hela Europa, däribland Sweden Green Building Council. Detta för att ta itu med en av regionens största klimatutmaningar - befintliga byggnader.


Tolv svenska stadsdelar börjar använda certifieringsguiden Citylab Action

Energi/miljö Citylab Action är en guide för hållbar stadsutveckling som är utvecklad enligt svenska krav och behov och lanserades hösten 2015 av Sweden Green Building Council. I en första omgång kommer guiden användas av tolv stadsutvecklingsprojekt i Sverige.


Gränby Köpstad 6 har fått Sveriges första Breeam SE-slutcertifiering.

Sveriges första Breeam SE-slutcertifiering

Energi/miljö Gränby Köpstad 6, en fastighet i den snabbt växande Gränbystaden i östra Uppsala, får den första slutcertifieringen (en så kallad Final Certification) i Breeam SE. Fastigheten, som ägs av Atrium Ljungberg, uppnådde betyget Very Good.


Castellum vinner europeiskt hållbarhetspris

Energi/miljö Castellum har mottagit World Green Building Councils europeiska ledarskapspris Business Leadership in Sustainability i samband med GreenBuild Euromed i Verona.