Image

Folksam ska växa med tio miljarder

Bolag Enligt Folksams nya placeringsstrategi för fastigheter ska investeringarna i portföljen öka med cirka tio miljarder från dagens 18 miljarder kronor de närmaste fem åren.
Publicerad den 22 Januari 2015

Satsningen innebär ett ökat strategiskt och finansiellt fokus. Därför flyttas Folksam Fastigheter den 1 mars 2015 organisatoriskt till Kapitalförvaltningen, och likställs därmed med andra tillgångsslag inom Folksams organisation.

Under februari görs en nulägesanalys av vilka förändringar som behöver göras för att skapa en modern finansiell fastighetsverksamhet med målet att kraftigt öka det investerade kapitalet. Den tillträdande fastighetsdirektören Lars Johnsson (före detta Vasakronan) har som prioriterat uppdrag att genomföra förändringen när han tillträder sin tjänst den 1 mars 2015.

Johnsson kommer, enligt den nya organisationen, att rapportera till Michael Kjeller, chef för Kapitalförvaltning på Folksam.

I och med placeringsstrategins inriktning, att fastigheter likställs med övriga tillgångsslag, lägger Folksam samtidigt ut (outsourcar) den operativa fastighetsförvaltningen.

I dagsläget är mer än 95 procent av Folksams operativa förvaltning utlagd hos olika aktörer. Beslutet innebär att även de sista procenten kommer att förvaltas av externa aktörer.

– Förändringen innebär att det 30-tal medarbetare som idag arbetar med operativ förvaltning får en ny arbetsgivare. Vilken eller vilka arbetsgivare det blir vet vi inte idag utan arbetet att hitta dessa påbörjas nu, säger Pia Carlsson Thörnqvist, koncernledningsansvarig på Folksam Fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige