Image
Svenska Colivingförbundet, f.v: Jonas Hansson, vd Helsingborgshem, Katarina Liljestam-Beyer, ordförande Svenska Colivingförbundet & vd Colive, Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem, Patrik Emanuelsson, vd Heba
Svenska Colivingförbundet, f.v: Jonas Hansson, vd Helsingborgshem, Katarina Liljestam-Beyer, ordförande Svenska Colivingförbundet & vd Colive, Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem, Patrik Emanuelsson, vd Heba Bild: Colive

Fastighetsbolag bildar intresseorganisationen Svenska Colivingförbundet

Bolag Nu lanseras Svenska Colivingförbundet, en intresseorganisation för coliving som bostadsform. Genom initiativet vill organisationen öka kunskapen om och förståelsen för coliving och dess betydelse för en bättre fungerande bostadsmarknad. Första uppgiften blir att få till ett hållbart regelverk för bostadsformen som ger trygghet för boende och förutsättningar för seriösa, långsiktiga aktörer.
Publicerad den 24 April 2023

– Svenska Colivingförbundet ska representera seriösa, långsiktiga aktörer inom coliving, som vill ta ansvar och ha schysta regler för en hållbar bostadsform, säger Svenska Colivingförbundets ordförande Katarina Liljestam Beyer.

Det finns en växande efterfrågan av hållbara bostäder som ger människor ett tryggt och socialt boende utan att kostnaderna är alltför höga. Fenomenet med coliving, eller delningsboende som det också kallas, har de senaste åren vuxit i Sverige och är redan en etablerad bostadsform i stora delar av världen.

– Sverige behöver en mångfald av hållbara bostadsformer som på ett klimatsmart sätt täcker behoven i livets olika skeenden. Nya bostadsformer behöver få plats på marknaden under ordnade former. Utan tydliga regelverk finns risk att oseriösa aktörer utnyttjar situationen, säger Jonas Hansson, vd Helsingborgshem.

I samband med lanseringen har Svenska Colivingförbundet skickat en inbjudan till möte med bostadsminister Andreas Carlson för att föra dialog om bostadsformen och nödvändiga regeljusteringar.

– Vi ser fram emot att föra dialog med riksdag, regering och inte minst bostadsminister Andreas Carlson som vi hoppas mycket på. Vi ser fram emot att träffa honom, säger Katarina Liljestam Beyer.

Begreppet coliving (delningsboende) dök upp i Kalifornien kring millennieskiftet då många unga sökte sig till Silicon Valley och områdets många techföretag. Bostadsbristen gjorde det populärt att dela bostad, ett koncept som visade sig vara både smart och socialt. Delningsboenden kan skilja sig åt men innehåller generellt privata och gemensamma ytor med exempelvis egna rum och delade vardagsrum med mera. Med delningsboende följer ett flertal hållbarhetsfördelar såsom mindre klimatavtryck vid yteffektivt utnyttjande och sociala aspekter kopplat till gemenskap och umgänge med andra boende.

Svenska Colivingförbundet är ett förbund för de som är intresserade av och eller är yrkesmässigt verksamma inom coliving och delningsboenden. Förbundets uppgift är att stödja och främja en positiv utveckling inom coliving och olika former av delningsboenden. Förbundet ska vara en samlande röst och språkrör för den seriösa colivingbranschen.

Medlemmar
Colive
Heba
Akademiska Hus
Helsingborgshem
Uppsalahem

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Heba Fastighets AB på Branschguiden

Heba är en långsiktig och erfaren fastighetsägare som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen, Uppsala och Mälardalen. Genom vårt kunnande erbjuder vi hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. Vi skapar värde för ägare och samhälle genom nöjda hyresgäster, tryggare och attraktivare bostadsområden och förtroendefulla partnerskap.
Heba grundades 1952 och är sedan 1994 noterade på Nasdaq Stockholm AB Nordic Mid Cap.
Läs mer på: www.hebafast.se

Läs mer om Heba Fastighets AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hållbarhetschefen: "Vi kan inte lagstifta engagemang"

Bolag Det är frivilligheten som gör platssamverkan lyckad. Det menar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege. Just nu pågår en statlig utredning för en lagstiftning som undersöker frågan om att göra platssamverkan obligatoriskt för att öka tryggheten i den byggda miljön och arbeta brottsförebyggande. – Risken är att det blir ineffektivt och dyrt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige