Image
Från vänster: Jesse Kemppinen, Fryshuset, Stig-Arne Bäckman, Talangakademin, Moa Arnberg, Förvaltaren, Peter Schilling, kommunstyrelseordförande i Sundbyberg, David Johansson, Balder, Jonas Gustavsson, Fasticon, Annica Modin, Wallenstam och Linus Warrenst
Från vänster: Jesse Kemppinen, Fryshuset, Stig-Arne Bäckman, Talangakademin, Moa Arnberg, Förvaltaren, Peter Schilling, kommunstyrelseordförande i Sundbyberg, David Johansson, Balder, Jonas Gustavsson, Fasticon, Annica Modin, Wallenstam och Linus Warrenst Bild: Talangakademin

Fastighetsägare i unikt win win-koncept

Bolag På torsdagen presenterades det unika jobbskapande konceptet Talangakademin i Hallonbergen Centrum. – Många branscher skriker efter kompetens samtidigt som det finns mängder av talanger dolda i utanförskap. Talangakademin är till nytta för såväl individen som näringslivet och fastighetsbolagen, säger Stig-Arne Bäckman, projektledare för Talangakademin.
Publicerad den 8 Mars 2019

Talangakademin arbetar uppsökande i samarbete med fastighetsägare, kommuner, Arbetsförmedlingen, organisationer och föreningar.

– Istället för att vänta på samhället tar fastighetsbolagen själva initiativ till det här. För deras del handlar det om att skapa lugnare, tryggare och mer attraktiva miljöer där människor ska trivas och leva ett bra liv. Talangakademin är verkligen ett win win-koncept, säger Stig-Arne Bäckman.

Fastighetsägare som är partners i Talangakademin i Sundbyberg är Fastighets AB Förvaltaren, Balder och Wallenstam.Talangakademin finns även på Frölunda torg i Göteborg och i Väla Centrum i Helsingborg, med Skandia Fastigheter som partner.

– En viktig aspekt i konceptet är att validering ingår. Det handlar om att skapa kvalitet i praktiken och samtidigt att människor ska få bevis på sitt lärande och få jobb. Vi vet, av erfarenhet från Frölunda, att cirka 50 procent av dem som gör praktik får jobb eller går en utbildning som leder till jobb. Det är fantastiska siffror med tanke på att det rör sig om människor som har stått väldigt långt från arbetsmarknaden. Och sedan ska man inte glömma att flera av de övriga 50 procenten har tagit sig ett steg närmare arbetsmarknaden, säger Stig-Arne Bäckman.

Fasticon AB, ledande inom kompetensförsörjning i fastighetsbranschen, är projektägare och initiativtagare av Talangakademin.

– Nu är vi igång på tre ställen i Sverige och inom kort även i Huddinge, i samarbete med Huge Fastigheter. Det känns fantastiskt att vi, tillsammans med fastighetsbranschen, hjälper människor in på arbetsmarknaden och bidrar till att skapa trygghet och framtidstro i Sveriges bostadsområden. Ambitionen är självklart att bygga vidare, få in fler intressenter och etablera Talangakademin på många fler ställen runt om i landet, säger Jonas Gustavsson, styrgruppsansvarig på nationell nivå för Talangakademin och vd för Fasticon AB.

Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik säger:
– Vi har ett långsiktigt engagemang i Sundbyberg som fastighetsägare och stadsutvecklare. I Umami Park i Hallonbergen kommer vi att utveckla ett helt nytt område med bostäder och lokaler, det är därför viktigt för oss att stödja goda initiativ som kan bidra till en fortsatt positiv utveckling av området på lång sikt.

FAKTA:
Talangakademin är ett samverkansprojekt mellan arbetsmarknadens parter och ledande fastighetsägare med stöd från Tillväxtverket. Partners per idag är: Fasticon, Skandia Fastigheter, Balder, Wallenstam, Fastighets AB Förvaltaren, Huge Fastigheter och Fryshuset.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fasticon på Branschguiden

Fasticon är specialister på kompetensförsörjning inom samhällsbyggnadssektorn.

Digitaliseringen är en av flera drivkrafter som förändrar affärsmodeller och yrkesroller i grunden. Det kräver nya kunskaper och nya arbetssätt. Vi har förståelse för förändringarna och hjälper våra kunder att förstärka sina organisationer genom att attrahera, utveckla och behålla rätt kompetens. Det gör vi genom att utbilda, rekrytera och hyra ut yrkesverksamma som bidrar till värdeskapande samhällsbyggnad.

Kunderna finns över hela Sverige och vi utgår från kontor i Stockholm, Göt...

Läs mer om Fasticon på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige