Image

Unikt samarbete skapar integration och nya jobb

Bolag Talangakademin är ett unikt samarbete mellan Fasticon, Tillväxtverket och flera ledande fastighetsägare. Projektet ska skapa nya jobb i utanförskapsområden med hög arbetslöshet.
Publicerad den 6 Juli 2018

Ambitionen med Talangakademin är framför allt att ge utrikes födda arbete, främst i samhällsbyggnadssektorn, där det råder stor kompetensbrist. Talangakademin arbetar uppsökande och tillsammans med fastighetsägarna etableras lokala mötesplatser där människor kan träffas spontant i vardagen, få stöd och information om möjligheterna till rätt jobb i framtiden.

Talangakademin är en sammanslagning och utveckling av Centrumakademin på Frölunda torg och Fastighetstalang i Alby.

– Vi har arbetat med Centrumakademin på Frölunda torg i ett drygt år och av de 70 som har gått igenom programmet har hälften gått vidare till jobb. Det här med integration behöver inte vara så komplicerat, säger Stig-Arne Bäckman som har drivit Centrumakademin och som initialt blir projektledare för Talangakademin.

Programmet omfattar stöd och matchning med fokus på att utarbeta individuella utvecklingsplaner med möjlighet till praktik och introduktionsutbildning. Både enkla och kvalificerade arbeten täcks in och stort fokus ligger på att även nå fram till och engagera utrikes födda kvinnor.

– Jag ser fram emot att få arbeta med det här på nya ställen i Sverige och med nya intressenter bland fastighetsbolagen. Det här är ett unikt initiativ där privata intressen tar stort samhällsansvar och bidrar till en förbättrad integration, säger Stig-Arne Bäckman.

Talangakademin drivs vidare i Alby och Frölunda torg och initialt på ytterligare tre orter. Projektet sträcker sig till 2020 och finansieras av Tillväxtverket och ett antal ledande fastighetsbolag i de olika projektområdena.

– Att fastighetsbolagen är engagerade och står som avsändare är viktigt och centralt, liksom samarbetet med kommunen och Arbetsförmedlingen. För att ytterligare förankra och stärka projektet siktar vi på att knyta till oss fler samarbetspartners från olika delar av samhället, säger Jonas Gustavsson, vd på Fasticon Holding AB, som är projektägare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fasticon på Branschguiden

Fasticon är specialister på kompetensförsörjning inom samhällsbyggnadssektorn.

Digitaliseringen är en av flera drivkrafter som förändrar affärsmodeller och yrkesroller i grunden. Det kräver nya kunskaper och nya arbetssätt. Vi har förståelse för förändringarna och hjälper våra kunder att förstärka sina organisationer genom att attrahera, utveckla och behålla rätt kompetens. Det gör vi genom att utbilda, rekrytera och hyra ut yrkesverksamma som bidrar till värdeskapande samhällsbyggnad.

Kunderna finns över hela Sverige och vi utgår från kontor i Stockholm, Göt...

Läs mer om Fasticon på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserie: Så mår de största arkitektkontoren i Sverige

Bygg/Arkitektur Arkitektkontoren brukar kallas fastighetsbranschens temperaturmätare. Så Fastighetssverige tog tempen på några av landets största kontor för att se hur de ser på läget nu och vad som väntar. Först ut är Sweco Architects och White.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige