Det var ingen helt enkel tomtyta som ställdes inför de tre utvalda tävlingslag som kvalificerat sig till slutstrid om det attraktiva uppdraget. Till slut stod White tillsammans med Skanska, HSB Sydost och KF Göta som vinnare av bägge de kvarter som tävlingen omfattade.
Bara läget är en utmaning. Mitt i den riksintressanta miljön längs den gamla bastionslinjen och med Tessins berömda domkyrka som reslig granne – det är svårt att undvika extra granskande blickar när man planerar och placerar en samtida arkitektur i detta vördnadsbjudande sammanhang.
Och utgångspunkten var tämligen given; att ge den nya stadsdelen sin identitet genom att ta utgångspunkt i Kalmars kulturhistoriska arv, och samtidigt återge staden dess historiska gräns. Genom att kontrastera det gamla mot det nya i stadsrummen skapas en pedagogisk identitet kring stadens utveckling som synliggörs i dess arkitektur.
Den nya stadsdelen blir såväl socialt, ekologiskt som ekonomiskt hållbar med hög kvalitet för besökande, boende och verksamma i stadsdelen kombinerat med så låg klimat- och miljöpåverkan som möjligt.
Kopplingarna mellan Kvarnholmen och stadens nordvästliga delar förstärks så att de berikar och befruktar varandra. Detta gäller särskilt den nya stadsdelen vid Fredriksskans med Linnéuniversitetet.
– Kalmar är en stad på öar. Kvarteret närmast vattnet accentuerar detta, medan det andra kvarteret tydligare bekänner sig till stadens uttryck, säger Sven Gustafsson.
Slutprodukten blir en helt ny – fast historiskt förankrad – stadsdel med bostäder, handel, kontor och studentbostäder. Sammanlagt handlar det om 140 lägenheter, som kompletteras med en livsmedelsbutik. På motsatt sida av området kommer den nya stadsdelen Fredriksskans att växa fram. Den plats där dessa nya två utvecklingsområden möter varandra kallas Kärringalåret och Whites vinnande förlag gick under mottot ”Kyssen på Kärringalåret”.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.