Image

Dödsolyckorna i byggbranschen minskar kraftigt

BYGG Dödsolyckorna i byggbranschen minskade under 2009 med hälften jämfört med året innan. Detta enligt färsk statistik från Sveriges Byggindustrier (BI).
Publicerad den 27 Januari 2010

År 2009 omkom åtta personer i arbetsolyckor sysselsatta med bygg- och anläggningsarbete. Av dessa åtta dödades tre i trafikolyckor ute i allmän trafik. Föregående år var antalet omkomna 14 personer. I genomsnitt inträffar åtta dödsolyckor årligen i bygg- och anläggningsbranschen. Siffrorna för 2009 är alltså tillbaka på genomsnittlig nivå efter de två extrema åren 2007 och 2008.

- Orsakerna till den kraftiga minskningen är troligen flera. Dels skärptes säkerhetsarbetet i företagen efter de olyckliga åren, dels är det mycket slumpen som avgör variationen mellan åren på dessa internationellt sett låga nivåer. Sannolikt har också nedgången i konjunkturen påverkat utfallet, säger Björn Samuelson på Sveriges Byggindustrier.

Den vanligaste olycksorsaken sett över flera års statistik är olyckor med fordon inblandade, antingen inne på byggarbetsplatsen eller ute i allmän trafik.

I hela det svenska näringslivet sjönk antalet till 39 omkomna år 2009. Detta kan jämföras med 68 personer 2008. Som tidigare år var den högsta dödsolycksfrekvensen inom jord- och skogsbruk med 0,09 per 1000 sysselsatta. I bygg- och anläggning var frekvensen 0,05 per 1000 sysselsatta.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige