Image
Jernhusen var valt byggbolag för uppdraget att renovera den stora kontorsbyggnaden på Centralen i Stockholm.
Jernhusen var valt byggbolag för uppdraget att renovera den stora kontorsbyggnaden på Centralen i Stockholm. Bild: Jernhusen

De får renoveringsuppdraget för kontorsdelen av Centralstationen

Bygg/Arkitektur Jernhusen har valt NCC för uppdraget att renovera den stora kontorsbyggnaden på Centralstationen, utmed Vasagatan. Ordern är värd 230 miljoner kronor.
Publicerad den 12 Mars 2014

Stockholms Centralstation invigdes för 140 år sedan och är i dag ett byggnadsminne.

– Vi har renoverat många kulturhistoriska miljöer, men ett så stort uppdrag som Centralstationens kontorsbyggnad är ovanligt. När huset invigdes 1871 var bara slottet större i Stockholm. Viktigt i renoveringen är just att återskapa 1800-talet genom att plocka fram och restaurera originalinteriörerna, säger Fredrik Elmgren, affärschef NCC Construction i Stockholm.

NCC:s arbete innebär bland annat att ta fram och återställa väggar, tak, golv, dörrar, stuckatur och dekorationsmålningar som idag är dolda under mattor och väggskivor. Det som tidigare tagits bort eller inte passar in i miljön ersätts med material av hög kvalitet.

Kontoren utrymdes förra året och sedan i höstas har NCC, Jernhusen, antikvarier och länsstyrelsen planerat för varsam modernisering och att skapa ett toppmodernt kontor anno 1872.

– Vissa delar byter vi helt för att skapa en nutida, funktionell byggnad med liten miljöpåverkan och en sund innemiljö. Till exempel använder vi bara miljöanpassade material och installerar senaste tekniken för att få en energieffektiv belysning och ventilation. Vi renoverar också samtliga fönster och sätter in nya energiglas, säger Fredrik Elmgren.

På senare år har Centralstationen moderniserats för att hantera fler resenärer och möta de behov som finns idag. NCC planerar för en smidig logistik i byggarbetet som ska minimera störningarna under ombyggnaden. Renoveringen märks främst när en ny kontorsentré byggs mot Centralhallen.

– I Centralstationens entréhall mot Vasagatan tar vi fram ursprungliga valv, takdekorationer och bygger en reception med trappa upp till de fyra kontorsvåningarna, säger Fredrik Elmgren.

Byggarbetet börjar i mars och kontorslokalerna för omkring 450 personer är färdiga för inflyttning med start våren 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige