Image

Och BSK får arkitektuppdraget

Bygg/Arkitektur Stockholms Centralstation erbjuder en historisk kontorsmiljö och ett av stadens bästa lägen. När Jernhusen beslutade att renovera kontorsdelen på Centralstationen fick BSK Arkitekter uppdraget att omvandla det karaktärsfulla huset till toppmoderna kontorslokaler.
Publicerad den 12 Mars 2014

- Den stora utmaningen i det här projektet var att få lokalerna anpassade för moderna företags behov. Samtidigt har vi framhävt karaktären i byggnaden och fått modern teknik att samspela med de historiska kvaliteter och de kulturmärkta delarna av huset, säger Alessandro Cardinale, affärschef och uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Kontoren på Centralstationen var klara 1872 och mycket av den ursprungliga arkitekturen finns kvar. Uppdraget är att plocka fram tidstypiska snickerier, dekorer och strukturer som har gömts bakom de fulare skikt som har lagts på i modern tid. Höga takhöjder och stuckaturer återskapas. Nya tidsenliga material används under ombyggnaden.

- Lokalerna har haft samma hyresgäst i nästan 150 år så det är klart att det fanns många utmaningar. Vi har medvetet arbetat med att lyfta fram de kvalitéer som detta unika kontor har. Vi ska ta fram originaldetaljer för att återkapa de anrika kontorens själ, säger Alessandro Cardinale.

Genom att öppna upp mellan kontorsdelen och Centralstationen återskapas ett tidigare trapphus och en ny hiss kommer att förstärka den vertikala kommunikationen. Tack vare den nya entrén kan hyresgästerna dessutom nå hela världen utan att behöva ta på sig jackan.

Kontorslokalerna, med sina totalt cirka 450 arbetsplatser, kommer att ha Nordens största mötesplats under sina fötter med utmärkt service och 70 butiker och restauranger. De nya lokalerna omfattar cirka 8 000 kvadratmeter uthyrbara yta och kan inrymma upp till sju olika hyresgäster.

- De toppmoderna kontoren ska attrahera hyresgäster som vill sitta i centrala lokaler med unik karaktär som stärker deras image. Läget är också en enorm fördel för företag vill ha centrala kontor som gör det enkelt för både anställda och kunder att ta sig dit, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Jernhusen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige