Image

Dan Olofsson kräver granskning av Carnegiehärvan

Juridik IT-miljardären Dan Olofsson, barndomsvän till Maths O Sundqvist, kräver en oberoende granskning av Riksgäldens och Carnegies agerande mot familjen Sundqvist. Detta i Olofssons självbiografi som släpps i dag.
Publicerad den 24 September 2012
Dan Olofsson. Bild: Sigma. Bild: Sigma
Dan Olofsson. Bild: Sigma.

Maths O Sundqvist avled dagen innan Olofssons bok släpptes.

– Jag pratade med honom i fredags och han skulle komma ner på måndag (i dag). Han var så glad för att sanningen äntligen skulle läggas fram i och med boken. Han hade förtjänat att få uppleva det här, säger Dan Olofsson till Östersunds-Posten.

I boken ifrågasätter Olofsson starkt hur Riksbanken och Carnegie agerat.

- Det finns många delfrågor för en granskningsman. En är om det är okej att tömma vuxna barns konton utan att tillfråga dem. En följdfråga blir då att när Riksgälden får denna fråga i sitt knä, är det okej att inte ta sitt ansvar och låta bli att återställa kontona, säger Dan Olofsson till Dagens Industri.

Olofsson jobbade under februari 2009 heltid med att hjälpa familjen Sundqvist i förhandlingarna med Carnegie och Riksgälden.

När Sundqvist överlät sitt livsverk Skrindan till Carnegie tvingades familjen skriva på ett sekretessavtal. Carnegie ville även att Dan Olofsson skulle skriva under om tystnadsplikt, men denne vägrade.

I uppgörelsen fick barnen Sundqvist en option som gav dem rätt till 25 procent av värdeökningen i Skrindan till och med 2014, efter ett avdrag på en miljard kronor, skriver DI.

Men sedan Riksgälden och Carnegie redan har sålt av Skrindans tillgångar försvann den möjligheten.

- På detta sätt tog Riksgälden och Altor/Bure bort den möjlighet familjen hade att få tillbaka en del av värdena, skriver Dan Olofsson, enligt DI.
- För mig är statens totala brist på vanlig enkel affärsmoral inte bara djupt förvånande utan helt obegriplig, fortsätter han.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Investeringsstöden: Efter kritiken – potterna tas bort

Bostäder Nytt system för investeringsstöden. Bostadsministern kommenterar förändringarna för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY