Image
Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling som ska hållas den 20 maj.
Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling som ska hållas den 20 maj. Bild: Istock/Oscar Properties

Då sker Oscar Properties konkursförhandling

Ekonomi/Finansiering Hårt pressade Oscar Properties har kallats till konkursförhandling av Stockholms tingsrätt och förhandlingen är satt till den 20 maj, det framgår av handlingar från domstolen som Fastighetssverige tagit del av.
Publicerad den 3 Maj 2024

Den 26 april meddelade Oscar Properties att innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer hade ansökt till Stockholms tingsrätt om att bolaget ska försättas i konkurs. Det till betalning förfallna beloppet uppgår till cirka 884 miljoner kronor och i ett pressmeddelande uppgav Oscar Properties grundare, och nu enda kvarvarande styrelsemedlem Oscar Engelbert, att bolaget för en dialog med obligationsinnehavarna för att finna en lösning.

Någon lösning har ännu inte kunnat kommuniceras och nu står det klart att Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling, den kommer enligt domstolen att hållas den 20 maj.

I konkursansökan som Fastighetssverige tagit del av framgår det också att obligationsinnehavaren menar att Oscar Properties i sju månades tid har brutit mot obligationslånet. Det står klart för obligationsinnehavaren att en lösning utanför konkurs inte går att nå och de pekar på att Oscar Properties själva uppgett i ett pressmeddelande att man upprättat en kontrollbalansräkning samt att den visat att mer än hälften av bolagets aktiekapital är förbrukat.
"Även det talar starkt för att OP helt saknar förmåga att återbetala obligationslånet i sin helhet" enligt obligationsinnehavaren.

Representanter för obligationsinnehavaren har även fysiskt försökt att delge Oscar Engelbert uppmaningen att betala fordringarna men inte lyckats.

I konkursansökan framgår det från obligationsinnehavarens sida att dess avsikt är att avveckla koncernen och sälja fastigheterna under ordnade former. Som ett led i avvecklingen avser de att säkerställa att samtliga leverantörer till Oscar Properties som bidrar till att bevara fastigheternas värde ska fortsätta att erhålla betalning och därför inte drabbas av förlust. De menar också att hyresgästerna inte ska påverkas av avvecklingen av bolaget.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbanken Nords vd om hållbarhetssamarbetet: "Man måste stycka elefanten i bitar"

Ekonomi/Finansiering Den gröna energiomställningen är avgörande för att stabilisera den skenande klimatutvecklingen. Som bromskloss står ett eftersatt fastighetsbestånd och ett ansträngt makroekonomiskt och geopolitiskt läge där hållbarhet nedprioriteras. Anneli Sjömark är vd för Sparbanken Nord och hon anser att nyckeln till att lyckas med omställningen och den gröna energiomställningen stavas "samverkan".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige