Image
Oscar Properties grundare Oscar Engelbert har överklagat tingsrättens beslut att neka bolaget rekonstruktion.

Oscar Properties överklagar rekonstruktionsavslaget

Juridik I början på veckan kunde Fastighetssverige rapportera att Oscar Properties hade fått avslag även på sin andra rekonstruktionsansökan, samtidigt som konkursförhandlingen som skulle hållas i måndags blev inställd i avvaktan på kompletterande handlingar. Nu kan Fastighetssverige berätta att bolaget överklagat beslutet från den första rekonstruktionsansökan, och här kan vi berätta mer om vad Oscar Engelbert och hans ombud skriver i överklagandet.


Oscar Properties kallar till extra bolagsstämma.

Oscar Properties kallar till extra bolagsstämma

Bolag Aktieägarna i Oscar Properties kallas till extra bolagsstämma måndagen den 17 juni. Förslag till beslut avseende antal styrelseledamöter samt val av styrelseledamöter och styrelseordförande kommer att presenteras senast i samband med stämman uppger bolaget.


Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling som ska hållas den 20 maj.

Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Igår hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.


Oscar Properties rekonstruktionsansökan har fått avslag av tingsrätten.

Oscar Properties rekonstruktionsansökan avslås

Bolag Konkurshotade Oscar Properties får inte godkänt på sin rekonstruktionsansökan, det framgår av tingsrättens beslut som Fastighetssverige tagit del av. Det innebär att den planerade konkursförhandlingen satt till den 20 maj fortfarande kvarstår.


Oscar Properties har ansökt om rekonstruktion för att rädda bolaget. Grundaren Oscar Engelbert kommer att lämna bolaget helt och hållet samtidigt som en ny vd samt styrelse kommer att tillsättas efter eventuellt genomförd rekonstruktion.

Här är Oscar Properties plan för rekonstruktionen

Bolag Konkurshotet hänger över Oscar Properties samtidigt som bolaget ansökt om företagsrekonstruktion, en åtgärd som om den går igenom kommer innebära att grundaren Oscar Engelbert lämnar bolaget helt. Dokument som Fastighetssverige tagit del av visar hur bolagets rekonstruktionsplan ser ut:


* Planen för nya ledningen
* Draget kring likviditeten
* Alternativen för refinansiering


Projektet Helix.

Uppgången och fallet för Engelberts skapelse

Bolag Konkurshoten har haglat över Oscar Properties genom åren – men likt en katt så tycks bolaget haft nio liv under sitt 20 år långa historia. Med planerad konkursförhandling om en vecka och ansökan om rekonstruktion så tycks nu slutet vara nära. Fastighetssverige har kartlagt bolagets alla upp- och nedgångar.


Oscar Engelbert.

Långivare tar aktier från Oscar Engelbert

Bolag Oscar Engelberts bolag Parkgate har minskat innehavet i Oscar Properties med cirka 24,2 miljoner aktier, till ett innehav om 3,2 procent av kapital och röster. Transaktionen är till följd av en pantrealisation.


Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling som ska hållas den 20 maj.

Då sker Oscar Properties konkursförhandling

Ekonomi/Finansiering Hårt pressade Oscar Properties har kallats till konkursförhandling av Stockholms tingsrätt och förhandlingen är satt till den 20 maj, det framgår av handlingar från domstolen som Fastighetssverige tagit del av.


Oscar Engelberts skapelse Oscar Properties har återigen begärts i konkurs och krävs på en summa p 884 miljoner kronor av obligationsinnehavare.

Oscar Properties begärs i konkurs – igen

Bolag Innehavarna av Oscar Properties seniora icke-säkerställda obligationer lämnade i fredags in en konkursansökan till Stockholm tingsrätt.


Peter Norman lämnar omedelbart sin roll som styrelseordförande i Oscar Properties. Samtidigt har bolaget fått ett nytt krav på sig om obligationsbetalning, annars hotar återigen konkurs.

Nytt konkurshot för OP – och Norman lämnar styrelsen omedelbart

Bolag Oscar Properties obligationsägare har sagt upp sina seniora icke-säkerställda obligationer på 884 miljoner kronor till omedelbar betalning. Innehavarna kommer under fredagen ansöka om att Oscar Properties försätts i konkurs om betalning inte har erlagts. Samtidigt meddelar bolaget att styrelseordförande Peter Norman och styrelseledamoten Markus Dragicevic lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan.


Oscar Engelbert, tidigare vd för Oscar Properties.

Ny stämning riktas mot Oscar Engelbert

Juridik Oscar Engelbert stäms på 100 miljoner kronor.


Oscar Engelberts privata bolag Parkgate äger kontorsfastigheten Byggmästaren 2 i Solna. Bolaget har nu lämnat in en ansökan om rivningslov för den 64 år gamla byggnaden.

Engelbert vill riva outhyrd kontorsbyggnad

Bygg/Arkitektur Oscar Properties-grundarens privata bolag Parkgate har ansökt om rivningslov för en tom kontorsbyggnad på fem våningar med nästan 5 000 kvadratmeter yta. Fastighetssverige berättar mer.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties kämpar med likviditeten

Ekonomi/Finansiering Vår likviditet är ansträngd, vi lyckas inte med försäljningar och kan vi inte utesluta att en emission måste göras så småningom, skriver Oscar Properties vd Oscar Engelbert. Många förhandlingar sker och att han förväntar sig att bolaget kommer att få ned vakanserna.


Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, är också tidigare finansmarknadsminister (M).

Oscar Properties styrelseordförande om Engelberts avgång: "Han är en visionär"

Karriär Oscar Properties har genomgått metamorfos. Det är vad Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, anger som anledningen till att bolagets vd sen 19 år nu ska lämna över till Carl Janglin.


Oscar Engelbert, avgående vd för Oscar Properties.

Oscar Engelbert avgår som vd för Oscar Properties

Bolag Oscar Properties får en ny verkställande direktör när Carl Janglin efterträder grundaren och huvudägaren Oscar Engelbert. Efter 19 år väljer han att lämna över det operativa ansvaret för bolaget men kvarstår som styrelseledamot. Carl Janglin tillträder den 1 september 2023 och kommer senast från The Interface Financial Group där han varit partner.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Siffrorna blottar Oscar Properties tuffa kvartal

Bolag Oscar Properties redovisar en soliditet på smärtgränsen. Belåningen börjar närma sig 70 procent och industrisegmentet har stora vakansgrader. Fastighetssverige har tagit en närmare blick på första kvartalsrapporten.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties i blåsväder – igen

Ekonomi/Finansiering Den 13:e mars lämnades det in en stämningsansökan mot Oscar Properties av fastighetsbolaget Strået, ett tidigare dotterbolag till koncernen. Det var först en vecka senare, igår måndag som nyhetsbyrån Siren gick ut med att Strået nu kräver tio miljoner kronor för de fordringar som de anser att Oscar Properties har till bolaget. Fastighetssverige har tittat närmre på den stämningsansökan som lämnats in.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties avbryter miljardaffär

Transaktioner Oscar Properties offentliggör att bolaget har beslutat att inte fullfölja tecknat avtal om förvärv för totalt 1 050 miljoner kronor, som tidigare har offentliggjorts 17 maj 2022. I samband med detta har en avsättning gjorts i bokslutet 2022 med 50 miljoner kronor, avseende kostnader som uppkommit i samband med detta.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties avyttrar fastighetsportfölj

Bolag Oscar Properties avyttrar fastighetsportfölj till ett värde om 165 miljoner kronor.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Engelbert i topp när Oscar Properties rusar

Bolag Under 2022 var Oscar Properties aktie en av de värst drabbade inom fastighetssektorn med ett kursras på 89 procent. Under inledningen av 2023 har aktien dock rusat med över 100 procent och vd:n Oscar Engelbert har nästan dubblat sitt innehav i bolaget och gått från tredje största till största ägare.