Image

Colliers: Stabilt på logistiksidan i Europa

Bolag Industri- och logistikmarknaden får skjuts av amerikanska investerare och deras ökade förfrågan efter lagerytor för e-handel över hela Europa, menar Colliers International i en ny rapport.
Publicerad den 28 Februari 2013
Erik Barnekow. Bild: Colliers International
Erik Barnekow.

Colliers menar att villkoren för industriell produktion i Europa kommer att vara fortsatt tuffa, men att fastighetsmarknaden för industri och logistik ändå förblir stabil.

Rapportens huvudpunkter:

# Begränsad tillgång på kvalitativa ytor.
# Amerikanska investerare ger marknaden en skjuts.
# Förfrågningar från e-handelsföretag förväntas öka.

Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers i Sverige samt ansvarig för EMEA Industrial and Logistics team säger:

- Trots att 2013 förväntas bli ännu ett svårt år för den europeiska ekonomin, förväntas industri- och logistikmarknaden förbli stabil. Med ytterst få spekulativa byggen kommer marknaden fortsätta att präglas av en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Förkontrakterade nybyggnationer kommer att stå för den största marknadsandelen av nyproduktion.

- Då de ekonomiska förhållandena fortsätter att vara utmanande, förväntar sig många hyresgäster mer flexibla hyresavtal, vilket innebär att företag som inte kan binda sig till långa avtal kanske skjuter upp sina beslut eller vänder sig till befintliga fastigheter.

- Med begränsad tillgång på nybyggnationer att köpa, kommer investeringstillfällen främst att ges när investerare avyttrar för dem icke-strategiska fastigheter eller fastigheter vars innehavstid är uppnådd. 2013 kommer att föra med sig en större förståelse för e-handelns delaktighet i värdekedjan som leder till omvärdering av investeringar i deras distributionscenter och terminaler som traditionellt sett fallit utanför många investerares fokus. Detta kommer också ge klarhet i prissättning och potentiell likviditet i detta marknadssegment.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY