Image
Citycon lanserar stadsomvandlingsprojekt för ett mer attraktivt Kista. Här är en visionsbild för Kista Torg.
Citycon lanserar stadsomvandlingsprojekt för ett mer attraktivt Kista. Här är en visionsbild för Kista Torg. Bild: Citycon

Citycon lanserar stadsomvandlingsprojekt för ett mer attraktivt Kista

Bygg/Arkitektur I samband med att Kista Galleria fyller 45 år presenterar fastighetsägaren Citycon stora ombyggnadsplaner för gallerian och närområdet. Miljardsatsningen ska till år 2030 resultera i 300 nya bostäder, nya grönområden och fler levande publika miljöer – allt i syfte att göra Kista till en mer attraktiv stadsdel för boende, besökare och hyresgäster.
Publicerad den 1 April 2022

Citycon, ägare av Kista Galleria och 33 andra köpcentrum i Norden och Baltikum, presenterar idag ett omfattande ombyggnadsprojekt för Kistas centrumområde. Den börsnoterade centrumutvecklaren ska till 2030 expandera sitt fastighetsbestånd med 65 000 kvadratmeter i och omkring Kista Galleria.
– Kista är en av Sveriges och Nordens viktigaste stadsdelar. Här möts näringsliv, innovation, mångkultur och vardagsliv i en världsunik mix på en plats som byggts utifrån dåtida stadsbyggnadsideal. För att tillvarata stadsdelens enorma framtidspotential behöver vi därför injicera mer liv och aktivitet i de publika centrummiljöerna, och befolka platserna under fler timmar av dygnet. Genom att skapa bättre förutsättningar för liv och rörelse gör vi Kista till en än mer attraktiv stadsdel, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycons projekt är en av flera pågående satsningar i Kista och uppmuntras av Stockholms stad.
– Utvecklingen av området vid Kista Galleria är viktig både för den lokala tryggheten och för ett ännu mer attraktivt Kista, som ska locka framtidens talanger och storföretag. Tillsammans med både näringslivet och akademin har vi i Kista påbörjat Nordens största stadsutvecklingsprojekt – där över 20 miljarder kronor investeras i fastigheter och offentliga miljöer, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms Stad.

Bland de publika miljöer som Citycon vill samverka till att upprusta och aktivera finns Kista torg, Jan Stenbecks torg och Kista busstorg, som dagligen passeras av 56 000 resenärer och ett 20-tal busslinjer. Jan Stenbecks torg blir år 2025 hållplats för tvärbanans nya Helenelund-gren.

För att skapa en trevligare stadsmiljö omkring gallerian satsar Citycon även på nya grönområden. Fastigheternas tak ska omvandlas till 10 000 kvadratmeter grönskande ytor med växtarter hemmahörande på Järvafältet.

I två nya byggnader, direkt anslutna till gallerian, planeras centrumnära bostäder och lokaler för utbildnings- och hälsoaktörer. Målet är att skapa ett kluster för hälsoinrättningar och vårdföretag, i likhet med Cityconägda Vårdhuset i Liljeholmen. I direkt anslutning till Kista Galleria med dess 130 butiker förstärks – och uppgraderas – stadsdelens ursprungliga utformning som ABC-stad.
– Våra fastigheter i Kista är mer än kontors-, service- och bostadsytor. De bildar Järvaområdets viktigaste mötesplats. Det innebär ett stort ansvar för oss som fastighetsägare. Därför har vi över de senaste två åren investerat dryga 100 miljoner kronor i en modernisering av gallerian som del av den utvecklingsresa som nu fortsätter, säger Niko Paleovrachas, Commercial Director på Citycon.

Genom att ge foodcourten MEET och Kistagången ett ordentligt ansiktslyft vill Citycon förstärka gallerians roll både som mötesplats och lokalcentrum.
– Under pandemin blev Kista Gallerias roll som lokalcentrum dessutom ännu tydligare – och vår satsning på lokaler för hälsoaktörer desto viktigare. Tillsammans med Stockholms stad, regionen och övriga fastighetsägare i området ser vi fram emot att bygga ett tryggare, grönare och mer levande Kista – en slags ABC-stad 2.0, avslutar Niko Paleovrachas.

Preliminär tidsplan för Citycons omvandling av Kista
2021 Renovering av Kistagången i Kista Galleria.
2022 Modeboulevarden i Kista Galleria renoveras. Detaljplanering för nybyggnad av bostäder, utbildningslokaler och lokaler för hälsoaktörer.
2023 Ombyggnadsstart för Kista busstorg och Jan Stenbecks Torg.
2024 Kista busstorg klart.
2025 Invigning av Jan Stenbecks Torg.
2026 Byggstart av bostäder, utbildningslokaler och lokaler för hälsoaktörer. Två nya byggnader planeras: Norra huset bestående av 18 våningar bostäder, två våningar kommersiell yta och tre våningar parkering, samt Kista Torg, bestående av 12 våningar bostäder och 3–4 våningar för utbildningslokaler.
2028 Första inflytt av hyresgäster.
2030 Ombyggnation klar.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige