Image

Catella: Fortsatt kreditexpansion

Ekonomi/Finansiering Huvudindex för Catellas kreditbarometer Credi steg till 60,3 i februari 2015, från 56,6 i oktober 2014. Trenden med avmattning som pågått sedan oktober 2013 är därmed bruten och både långivare och låntagare är mer optimistiska än i oktober 2014.
Publicerad den 10 Mars 2015
Arvid Lindqvist blir analyschef på Catella. Bild: Catella.
Arvid Lindqvist blir analyschef på Catella.

Credis huvudindex och delindex har nu brutit sin nedåtgående trend trots att resultaten inhämtades strax innan Riksbanken annonserade sänkningen av reporäntan till -0,1 procent.

- För fastighetsägarna skedde en tydlig vändpunkt i februariundersökningen och optimismen om framtiden ökar. I tidigare undersökningar har marknadsaktörerna varit mer skeptiska till finansieringsklimatet kommande tre månaderna än vad som materialiserat sig i det verkliga utfallen, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Credis delindex för fastighetsägare speglar både den allmänekonomiska utvecklingen och totalavkastningsutvecklingen på aktiemarknaden. Den starka börsutvecklingen i kombination med det extremt låga ränteläget och en allt starkare BNP-tillväxt har bidragit positivt till marknadssentimenten och talar för fortsatta förbättringar under 2015. Credis delindex för fastighetsägare samvarierar tydligt med såväl direktavkastningskraven som spridningen i direktavkastningskrav mellan fastigheter i primära och mer sekundära lägen.

- Den starka utvecklingen i kreditmarknadssentimenten talar för en fortsatt stark utveckling på fastighetsmarknaden under resten av 2015, med sjunkande direktavkastningskrav och fortsatt minskande skillnader i direktavkastningskraven mellan fastigheter i primär- och sekundärlägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Även när det gäller noterade fastighetsbolag skedde ett trendbrott under fjärde kvartalet med lägre belåningsgrad och ökad kapitalbindningstid. Kreditmarginalerna fortsatte att minska medan andelen av skuldkapitalet som hämtats från alternativa källor var i princip oförändrat. Flera av de noterade bolagen har utnyttjat det låga ränteläget till att omstrukturera sin finansiering och öka kapitalbindnigstiden, en trend som förväntas fortsätta under resten av året.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige