Image
Illustration av Kopparvalvet i Kopparlunden i Västerås.
Illustration av Kopparvalvet i Kopparlunden i Västerås. Bild: Illustration: Rits Arkitekter, Archus, Riksbyggen

Bygglov för de första bostadshusen i Kopparlunden

Bostäder Den 25 maj godkände byggnadsnämnden bygglovet för de första bostäderna i Kopparlunden. Det är Riksbyggen som kommer bygga bostäderna och själva byggandet planeras att starta nästa år.
Publicerad den 29 Maj 2023

Bostäderna ska byggas i kvarteret Verkstaden 23 som ligger i området i norra Kopparlunden mellan Metallverksgatan och E18. Det är den första etappen av planerad nybyggnation på fastigheten. Den innehåller två punkthus på sju och åtta våningar, med en tillhörande lägre byggnad mot nya Metalltorget. De nya byggnaderna ska ligga bredvid Linverket.

Ambitionen är att skapa en grön utemiljö med grillplats, odlingslådor och pergola med mera. Högst upp på husen planeras takterrasser. Totalt planeras 63 lägenheter, fyra lokaler samt parkeringsplatser.

– Det här är det första steget mot att utveckla Kopparlunden till en levande stadsdel där den kulturhistoriskt viktiga miljön får sällskap av ny bebyggelse. På sikt ska området få en blandad stadsbebyggelse med bostäder, arbetsplatser, restauranger, butiker, skolor och mötesplatser som torg och parker. På sikt kan det skapas drygt 2 000 bostäder i Kopparlunden, säger Katarina Berg, projektledare.

– Det är en milstolpe för Kopparlundens utveckling som passeras nu när de första bostadshusen ska byggas. I utformningen har man tagit sig an historiska referenser både i Kopparlundens äldre tegelarkitektur och i huvudkontorets ljusare fasader. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen framåt, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige