Image
Platsen för den nya bussdepån.
Platsen för den nya bussdepån. Bild: Stadsbyggnadsnämnden i Malmö

Bussar i Lockarp kan få grönt ljus

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har återvänt med ett nytt förslag på beslut om detaljplan gällande en ny bussdepå i Lockarp. Ärendet har tidigare antagits av kommunfullmäktige, men länsstyrelsen i Skåne upphävde kommunens beslut på grund av brister.
Publicerad den 17 November 2023

Den omtalade detaljplanen gäller ett antal fastigheter i Lockarp i Malmö där en ny, stor bussdepå med kapacitet för 200 bussar är tänkt att uppföras. Bussdepån ska säkerställa en depåkapacitet som klarar den kommande utvecklingen av kollektivtrafiken i Malmö.

Bussdepån är också nödvändig för elektrifieringen av Malmös stadsbussar. Depåkapaciteten och elektrifieringen är båda viktiga för Malmös möjligheter att uppfylla sina åtaganden i Storstadspaketet inom Sverigeförhandlingen. Malmös åtaganden i Storstadspaketet innebär bland annat en utveckling av kollektivtrafiken och ett bostadsåtagande om cirka 27 000 bostäder. Bussdepån beräknas bli arbetsplats för 700 anställda.

Anledningarna till att länsstyrelsen upphävde kommunens beslut var att anordnandet av ett påkörningsskydd mot ett teknikhus vid kontinentalbanan och anordnandet av räddningsvägar inte var säkerställt med bestämmelser i plankartan. Dessutom ansåg man från länsstyrelsens sida att framtagen riskutredning inte omfattat personevakueringar.

Med anledning av länsstyrelsens upphävning har ändringar nu gjorts i planhandlingarna och stadsbyggnadsnämnden har nu åter fattat beslut om godkännande av detaljplanen.

Planförslaget möjliggör bussdepåns behov av byggnader och anläggningar samt uppställningsytor för laddning av el bussar, rangeringsytor och parkering.

Stadsbyggnadsnämnden skickar nu förslaget till detaljplan till kommunfullmäktige för antagande.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige