Image

Branschen kritisk till budgeten

Sverige Bygg- och fastighetsbranschen är kritisk till regeringens budget och menar att det saknas åtgärder för bostadsmarknaden.
Publicerad den 21 September 2017
Anders Nordstrand Bild: Sabo
Anders Nordstrand Andreas Hatzigeorgiou. Bild: Stockholms Handelskammare
Andreas Hatzigeorgiou. Mårten Lilja. Bild: Riksbyggen
Mårten Lilja.

Anders Nordstrand, Sabo, konstaterar att budgeten inte innehåller några större förbättringar av bostadsmarknaden, konstaterar Sabo och efterlyser skattereformer för hyresrätten.

- Jag beklagar att regeringen inte tagit chansen att använda delar av det stora reformutrymmet till att förbättra bostadsmarknaden. En viktig del hade varit att stärka hyresrätten genom skattereformer. Vi vet att många kommuner behöver fler hyresrätter men dagens system hämmar en sådan utveckling, säger Anders Nordstrand, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo.

Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.

- Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd för Sveriges Byggindustrier.

Höstbudgeten ger bland annat 6 750 nya utbildningsplatser i yrkesvux 2018. Men fler utbildningsplatser är ingen mirakelkur för bygg- och anläggningsföretagen. Fördelningen av platser mellan olika yrkesgrupper inom vuxenutbildningen behöver ses över menar BI.

- Vård och omsorg prioriteras. Merparten av statens pengar till vuxenutbildning riktas mot kommunernas egen kompetensförsörjning, i stället för till bristyrken i privat sektor. Detta trots att många kommuner rapporterar ett underskott på bostäder, säger Mats Åkerlind.

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom för Stockholms Handelskammare kommenterar:

- Den globala konkurrensen är knivskarp och det finns ett starkt behov av att stärka svensk konkurrenskraft. Regeringen borde göra mer för att skapa långsiktigt goda tillväxtförutsättningar i Stockholm och övriga storstadsregioner i Sverige. Tyvärr ser vi en budget utan framtidsfokus. Regeringen borde skrota flygskatten och satsa på att lösa bostadskrisen. I en orolig omvärld måste Sveriges förbättra möjligheterna för jobb och företag.

- Att bygga fyra järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala är en av de mest lönsamma investeringar man kan göra. Vi ser även ett stort behov av att bygga en Östlig förbindelse. Robusta infrastrukturinvesteringar skulle göra huvudstadsregionen mer konkurrenskraftig, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Riksbyggens vice vd Mårten Lilja:
– Det räcker inte med att produktionstakten av nya bostäder ökat rejält de senaste åren. Det som behövs är strukturella åtgärder inom framför allt skattesystemet för att vi ska få en större rörlighet och därmed ett mer effektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet, säger Mårten Lilja vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Riksbyggen ser dock fyra positiva bitar i budgeten:
1) Stort fokus på gröna satsningar ligger helt i linje med Riksbyggens hållbarhetsambitioner. Det gäller både olika stöd men också ett ökat direktiv till berörda myndigheter att agera i frågorna. Välkommet är också aviseringen om satsningen på Innovativt och hållbart byggande 2019-2021 och förstärkt solcellssatsning.
2) Riksbyggen välkomnar fortsatt stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer. Vi tror också att stödet till kommuner för ökat bostadsbyggande fortsätter skapa förutsättningar för snabbare planeringsprocesser. Stöd riktade till hyresbostäder är inte det enda som behövs, även till de andra upplåtelseformerna. Utredningen som ser över förbättrade finansieringsförutsättningar för bostadsbyggande är av yttersta vikt.
3) Det investeringsstöd som avser öka antalet bostäder för äldre i form av särskilda boende och trygghetsboende är bra och bidrar också till en ökad rörlighet. Viktigt att även äldre ska kunna bo i ändamålsenliga bostäder och bra att stödet ökar med 100 mkr för 2018.
4) Det råder brist på arbetskraft både inom bostadsbyggande och fastighetsförvaltning och det är svårt för oss som arbetsgivare att hitta kompetens. Vi välkomnar därför de olika förslag för kompetensutveckling och ökad anställningsbarhet, särskilt för nyanlända.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Prisma: "Optimistiska inför fastighetsvärderingarna framöver"

Bolag Prisma Properties har lagt den tredje kvartalsrapporten för 2024 till handlingarna och kan där med bocka en av alla saker som ska avklaras under resterande del av året. För det är mycket på gång för bolaget, med vd Fredrik Mässing i spetsen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige