Image
Svagt uppåt men för tidigt att tala om trendbrott. Så kan Boolis senaste boprisundersöking sammanfattas.
Svagt uppåt men för tidigt att tala om trendbrott. Så kan Boolis senaste boprisundersöking sammanfattas. Bild: iStock

Bostadspriserna svagt uppåt i februari – men inget trendbrott

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna i Sverige steg i snitt 1,2 procent i februari, där lägenhetspriserna steg 0,9 medan huspriserna steg 1,4 procent. Det visar SBAB Booli Housing Price Index. Robert Boije, chefekonom på SBAB, menar dock att det är för tidigt att prata om ett rejält trendbrott. – Med hänsyn tagen till hur bostadspriserna normalt brukar stiga denna period på året och andra tillfälliga effekter, pekar den underliggande trenden både i januari och februari på mer eller mindre stillastående priser.
Publicerad den 4 Mars 2024

Säsongsjusterat sjönk bostadspriserna totalt med 0,1 procent. För lägenheter sjönk priserna 0,6 procent medan villapriserna steg 0,2 procent.

Trendskattningar är osäkra men det finns flera underliggande faktorer som inte talar för en stark uppgång i bostadspriserna. Utbudet är mycket större än normalt, försäljningstiderna är alltjämt fortsatt långa och antalet budgivare är betydligt färre än normalt. Samtidigt finns det nog ett uppdämt behov av att byta bostad.

– Sammantaget kanske man kan uttrycka det som att vi ser en lite stapplande uppgång i bostadspriserna under årets första två månader, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

Sedan bostadspriserna stod som högst våren 2022 har de fallit med 12,7 procent; lägenhetspriserna med 7,7 procent och villapriserna med 15,3 procent.

SBAB Booli boprisindex baseras på samtliga registrerade försäljningar på bostadssajten Booli.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige