Image

Bättre än väntat från Skanska

Bolag Skanskas Q1-rapport var något bättre än analytikerna hade förväntat sig.
Publicerad den 7 Maj 2013
Johan Karlström. Bild: Skanska
Johan Karlström.

Nettoresultatet var 13 procent bättre och orderingången fyra procent än analytikernas förväntningar.

Orderingången uppgick till 24,3 miljarder kronor (25,1). Analytikerna hade räknat med 23,3 miljarder kronor enligt SME Direkt.

Rörelseresultatet landade på 518 miljoner kronor kronor (148), mot väntade 463 miljoner kronor. Ökningen jämfört med 2012 beror främst på ökad lönsamhet i bygg- samt bostadsutvecklingsverksamheterna. Valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 26 miljoner kronor.

Nettoresultatet uppgick till 338 miljoner kronor (113), mot analytikernas förväntade 298 miljoner kronor.

- Även om vi fortsätter att se osäkerhet i omvärlden så har Skanska haft ett stabilt första kvartal med starkt resultat i våra amerikanska verksamheter och byggverksamheterna i Norge och Finland fortsätter att utvecklas positivt, skriver Johan Karlström i vd-ordet.

- Första kvartalet är alltid säsongsmässigt svagt i byggverksamheten och under inledningen av 2013 har flera av våra byggverksamheter påverkats negativt av den långa vintern.

- Inom vår bostadsutvecklingsverksamhet har marknadsförutsättningarna i framförallt Sverige förbättrats under det första kvartalet. Vår verksamhet utvecklas enligt plan och även om lönsamheten ännu inte är på den nivå som vi långsiktigt strävar efter att uppnå, så är förbättringen påtaglig jämfört med 2012.

- Även om inga större fastighetsförsäljningar har genomförts under kvartalet så ser vi goda förutsättningar för fastighetsförsäljningar under resterande del av året. Vi har 27 pågående kommersiella fastighetsprojekt och har under kvartalet startat vårt första kontorsprojekt Green Court i Bukarest, Rumänien. Det här är ytterligare ett exempel på ett Skanskaprojekt med hög flexibilitet, liten miljöpåverkan och låga driftskostnader.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige