Image

Balder köper majoriteten i Serena

Bolag Balder köper Ratos andel – 56 procent av aktierna – i Serena Properties som äger 21 handelsfastigheter i Finland.
Publicerad den 30 Juni 2017
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin.

Balder har avtalat om att förvärva 56 procent av Serena Properties, ett bolag som i dag ägs av Ratos, Varma och Redito. Serena Properties äger 21 handelsfastigheter i Finland med ett marknadsvärde om cirka 200 miljoner euro, motsvarande cirka två miljarder kronor.

Balder köper Ratos andel i Serena.

Ratos erhåller cirka 50 miljoner euro (cirka 490 miljoner kronor) för sin andel av aktierna. Försäljningen ger en exitvinst om cirka 90 miljoner kronor, en årlig genomsnittlig avkastning (IRR) om cirka 30 procent och en Money Multiple om 1,5x.

Under Ratos knappt två år som ägare i Serena har bolaget utvecklats till ett fokuserat handelsfastighetsbolag. Serena har som fastighetsägare lyckats minska sina vakanser, etablerat goda relationer till nyckelhyresgäster, påbörjat utvecklingsprojekt av flera handelsplatser samt renodlat fastighetsportföljen genom försäljning av fastigheter som ligger utanför strategin. Serenas omsättning och EBITA-resultat uppgick till 172 miljoner kronor respektive 129 miljoner kronor per rullande tolv månader per den 31 mars 2017.

- Serenas vd Marc von Melen har tillsammans med sin ledningsgrupp på kort tid lyckats med ett flertal av de värdeskapande initiativ Ratos identifierade i samband med vår investering. Den löpande driften av fastigheter har effektiviserats och på flertalet handelsplatser har hyresgästmixen förbättrats och hyresavtalen förlängts. Att erbjuda konkurrenskraftiga och långsiktigt hållbara handelsplatser har varit prioriterat för Serena. Då fastighetsmarknaden har fortsatt utvecklats starkt och Ratos med gällande avkastningskrav har svårt att expandera Serenas portfölj är det naturligt för oss att nu sälja bolaget. Balder erbjuder en värdering som reflekterar den potential som finns i portföljen framöver och vi är övertygade om att Serena med Balder, Varma och Redito som framtida ägare har goda utsikter att kunna utvecklas väl, säger Johan Rydmark, Investment Director på Ratos.

Serena kommer troligtvis att redovisas som intressebolag till Balder.

Transaktionen är villkorad av godkännande från EU:s konkurrensmyndighet och beräknas bli slutförd under tredje kvartalet 2017.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska SBS växa i Norge: "Jätteintressant marknad"

Bolag Studentbostäder i Norden fortsätter sin expansionsresa och sätter ner knappnålen i ett nytt land på etableringskartan. Vd:n Rebecka Eidenert berättar för Fastighetssverige om premiärköpet i Norge, hur man ser på marknaden och om tillväxtplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY