Image

Atrium Ljungberg och Folksam i jätteaffär

Transaktioner Genomför bytesaffär i Stockholms innerstad till ett värde om hela 3,7 miljarder.
Publicerad den 26 Oktober 2018
Atrium Ljungberg blir allt mäktigare i Slussenområdet Bild: Atrium Ljungberg
Atrium Ljungberg blir allt mäktigare i Slussenområdet

Atrium Ljungberg och Folksam Fastigheter genomför en av de större bytesaffärerna i centrala Stockholm på länge då Atrium Ljungberg köper fastigheten Tranbodarne 11, mer känd som KF-huset vid, vid Slussen samtidigt som Folksam förvärvar fastigheterna Blästern 6 i Hagastaden och Roddaren 7 på Kungsholmen.

I samband med förvärvet av KF-huset övertar Atrium Ljungberg även en byggrätt belägen direkt framför fastigheten vid Slussen.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare det så kallade Glashuset samt Sjömansinstitutet precis bredvid, fastigheter om totalt cirka 26 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Bolaget har också en markanvisning för en byggrätt om 18 000 kvadratmeter BTA på Stadsgårdskajen framför Glashuset. Under våren 2018 tecknades även ett avtal med Stockholms stad om att utveckla kommande Mälarterrassen i Slussen.

– KF-huset är en fantastisk fastighet med stark förankring i Stockholm. Genom förvärvet stärker vi vår position på Södermalm och våra möjligheter att vara med och utveckla Slussen. Vi vill skapa ett riktigt bra sammanhang på platsen där olika verksamheter stärker varandra. Slussen ska bli en levande mötesplats för alla stockholmare, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef Transaktion och Etablering, Atrium Ljungberg.

Fastigheten kommer att genomgå en upprustning och modernisering. Här planeras för attraktiva, moderna kontorsytor med publika bottenvåningar. I samband med upprustningen ser Atrium Ljungberg även över möjligheten att utveckla en koppling till den blivande handelsplatsen och kollektivtrafiknoden i Slussen.

– Affären är strategiskt rätt för båda parter. Med Folksam Fastigheters förvaltningsfokus är Blästern 6 och Roddaren 7 två långsiktigt bra och färdigutvecklade fastigheter. Vi erhåller i stället en fastighet och byggrätt som vi, med vår projektkompetens, kan vidareutveckla och därigenom ge ytterligare mervärde till helheten vi vill vara med och skapa i Slussen, säger Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg.

Catella var rådgivare till Folksam vid affären. Det var även Catella som initierade affären.

Fakta:
KF-huset
Uthyrbar yta: Cirka 22 000 kvadratmeter.
Byggrätt: 7 500 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Affären sker genom en bolagsöverlåtelse och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1 530 miljoner kronor. Fastigheten är i det närmaste fullt uthyrd och hyresvärdet uppgår till 65 miljoner kronor. Atrium Ljungberg tillträder fastigheten den 1 november 2018.

Blästern 6 och Roddaren 7
Uthyrbar yta: 32 250 kvadratmeter uthyrbar yta
Hyresvärde: 105 miljoner kronor
Kommentar: Affären sker genom bolagsöverlåtelser och de underliggande fastighetsvärdena uppgår till 2 175 miljoner kronor. Försäljningen ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 245 miljoner kronor i Atrium Ljungbergs koncern, varav 170 miljoner kronor hänförs till uppskjuten skatt och kommer att redovisas i bokslutet för det fjärde kvartalet 2018.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige