Image
Andreas Martin-Löf får gestalta Tositos 17-våningshus i Karlastaden.
Andreas Martin-Löf får gestalta Tositos 17-våningshus i Karlastaden. Bild: Andreas Martin-Löf

Andreas Martin Löf gestaltar i Karlastaden

Bygg/Arkitektur Andreas Martin-Löf Arkitekter har valts ut att gestalta Tositos bostadsrättsprojekt Atmosfär i kvarteret Capella i Karlastaden, Göteborg.
Publicerad den 25 Mars 2021

Tosito har tillsammans med Serneke, Göteborgs Stad och Sveriges arkitekter genomfört en gestaltningsprocess för ett nytt 17-våningshus i Karlastaden. Byggnaden kommer inrymma cirka 125 nya bostadsrätter och lokaler för centrumändamål i bottenvåningen.

Processen startades under januari 2021 och har genomförts med en serie av workshops där tre arkitektkontor har deltagit. Arkitekterna har i en kort och effektiv process tagit fram förslag på gestaltning av byggnaden och även bidragit till utvecklingen av ett nytt arbetssätt. De deltagande arkitekterna har alla presenterat gestaltningsförslag av mycket hög kvalité.

Bedömningsgruppen har den 19 mars 2021 i samverkan och efter utvärdering beslutat att välja Andreas Martin-Löf Arkitekter för att gestalta projektet.

"Det vinnande bidraget bedöms vara det som sammantaget allra bäst uppfyller kraven om en utvecklingsbar helhetslösning. Med en övertygande formkänsla och ett gehör för kvalité i material och uttryck pekar förslaget förtroendegivande ut en riktning för det fortsatta arbetet med byggnaden som kommer bli en av de första att uppföras i Karlastaden."

Uppdraget innebär att inom ramen för detaljplanen och övriga förutsättningar konkretisera gestaltningsförslaget och ta fram bygglovshandlingar. Bedömningsgruppen bestod av representanter från Serneke, Tosito, Stadsbyggnadskontoret Göteborg samt extern sakkunnig.

– Det skall bli väldigt roligt att inleda samarbetet med Andreas Martin Löf Arkitekter efter en rolig och intensiv tävlingsperiod. Vi ser fram emot att skapa ett fantastiskt bostadsprojekt i Karlastaden där de boende skall uppleva en härlig atmosfär med närhet till allt, säger Tommy Fritz, Tosito.

– Vi känner ju till Karlastaden redan sedan tidigare då vi är ansvariga arkitekter för bostäderna i Karlatornets övre del. Att vi nu också får gestalta det 17 våningar höga bostadshuset Atmosfär känns otroligt roligt. Det är viktigt för Karlastadens framgång att arkitekturen håller hög kvalitet både på ett idémässigt plan liksom i utförandet. Vi är glada för förtroendet vi fått av Tosito, Serneke och Göteborgs Stad att arbete vidare med vårt förslag till bostadshus inom kvarteret Capella, säger Andreas Martin-Löf.

– Det har varit en intensiv men väldigt värdeskapande process där alla inblandade bidragit på ett aktivt sätt i våra workshops. Efter genomgång i bedömningsgruppen blev det slutligen Andreas Martin-Löf Arkitekter som med sin tänkta gestaltning var det förslag som gick vidare. Vi ser nu fram emot att fortsätta utvecklingen av projektet tillsammans med dem, säger Jon Blomberg, affärschef på Serneke.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige