Image

Allokton stärker sin kassa

EKONOMI Det krisdrabbade bolaget Allokton har ingått avtal om ett tillskott om totalt 81 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att stärka bolagets likviditet.
Publicerad den 5 Februari 2009

Allokton har, senast i december 2008, ingått avtal med Allokton Cooperatief UA och Tindrin Limited om ett totalt tillskott om 81 miljoner kronor, varav 50 miljoner kronor tillförs i form av likviditet. Den nya likviden, vilken beräknas vara tillgänglig för bolaget senast under februari 2009, kommer att användas för att omedelbart stärka likviditeten och för att hantera de likviditetsmässiga variationer som från tid till annan uppstår mellan bolagets olika strukturer.

Bolaget har också sedan hösten 2008 haft en konstruktiv dialog med bolagets kreditgivare. I detta sammanhang meddelar man att man är tacksam för den produktiva hjälp som seniorbanker och juniorbanker i Allokton Properties AB och Allokton Properties II AB samt kreditgivarna i övriga bolag – (strukturerna III och IV) – har bistått med i hanteringen av de finansiella utmaningar bolaget ställts inför.

Den stora nedgången av den svenska räntenivån och av oljepriset innebär att två stora utgiftsposter, som bolaget släpat på under de senaste åren, nu reduceras väsentligt. Som en följd av det betydande räntefallet avser bolaget att, inom en kort period, låsa räntorna för de delar i låneportföljen där de existerande låneavtalen gör detta möjligt och där det bedöms ge störst ekonomisk nytta. Detta kommer att innebära att bolaget under perioden fram till 2015 i avsevärt högre grad kan fokusera på att fortsatt optimera driften.

Allokton meddelar att man bedömer att bolaget nu, med hjälp av de ovan nämnda positiva omständigheterna, kan infria räntebetalningen på obligationen i Allokton Properties AB innan remedy-periodens utgång i juni 2009. Eftersom vissa av de positiva faktorerna, till exempel räntenedgången, tyvärr ännu inte fått fullt genomslag, kommer både Allokton Properties AB och Allokton Properties II AB dock att överväga möjligheten att utnyttja den rätt som finns i obligationsavtalet att senarelägga 2009 års ränteutbetalningar till juni 2010 för Allokton Properties AB och till mars 2010 för Allokton Properties II AB. Denna lösning skulle komma att bidra till att öka säkerheten för obligationernas kapitalbelopp, samtidigt som det skulle innebära att obligationsägarna, på samma sätt som övriga kreditgivare, bidrar till bolagets fortsatta drift.

Allokton meddelar att man har som avsikt att fortsätta agera genom att förvärva och avyttra fastigheter i enlighet med rådande marknadsförutsättningar. Allokton har således en fortsatt dialog med köpare som är intresserade av enstaka fastigheter samt för en större fastighetsportfölj. Samtidigt meddelar man att man söker löpande stordriftsfördelar i fastighetsdrift och administration, vilket innebär att bolaget fortsatt har intresse i att förvärva större fastighetsportföljer med positivt kassaflöde.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige