Image

Agora köper i Västerås

Transaktioner Agora köper galleriorna Punkt (Mats 5) och Gallerian (Loke 24) i centrala Västerås. Fastigheterna förvärvas i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om sammanlagt 850 miljoner kronor.
Publicerad den 11 Augusti 2016

Köpeskilling för aktierna beräknas uppgå till 259 miljoner kronor. Säljer gör Carlyle Europe Real Estate Partners.

De båda galleriorna omfattar tillsammans cirka 40 000 kvadratmeter uthyrbar area och ett garage om 1500 P-platser. Fastigheterna har ett bedömt hyresvärde om cirka 98 miljoner kronor och en uthyrningsgrad på cirka 85 procent. Punkt och Gallerian ligger i direkt anslutning till Centra som Agora äger sedan tidigare.

– Västerås är en av de viktigaste orterna i det expansiva Mälardalen. Med det här förvärvet har vi en mycket stabil och utvecklingsbar bas i det absoluta centrum av staden. Det är ett bra exempel på hur vi vill expandera vår portfölj och vår affär, säger Wilner Anderson, vd för Agora.

Punkt, Gallerian och Centra utgör tillsammans navet i Västerås innerstad. I och omkring galleriorna är merparten av Västerås centrums detaljhandel koncentrerad, alla busslinjer har sin centrala hållplats på intilliggande gata och stadens största parkeringshus finns i Punkt.

Det är även gångavstånd till nuvarande och blivande resecentrum och till de områden som exploateras för nya bostäder och verksamheter nära centrum och Mälaren.

Förvärvet finansieras genom en kombination av upptagande av nya banklån om cirka 510 miljoner kronor, säljarrevers om 90 miljoner kronor, en planerad företrädesemission om cirka 150 miljoner kronor av stam A-aktier och stam B-aktier till nuvarande ägare, samt en planerad emission av en icke säkerställd obligation om 200 miljoner kronor. Förvärvet är villkorat av nyemission och finansiering och tillträde sker den 30 september. Säljare är Carlyle Europe Real Estate Partners.

Efter förvärvet uppgår värdet på Agoras fastighetsbestånd till cirka 4,2 miljarder kronor, uthyrbara ytor till cirka 270 000 kvadratmeter och det totala hyresvärdet till 450 miljoner kronor.

Catella Corporate Finance har varit rådgivare och MAQS advokatbyrå har varit legal rådgivare åt Agora.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige