Image

Agora köper i Västerås

Transaktioner Agora köper galleriorna Punkt (Mats 5) och Gallerian (Loke 24) i centrala Västerås. Fastigheterna förvärvas i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om sammanlagt 850 miljoner kronor.
Publicerad den 11 Augusti 2016

Köpeskilling för aktierna beräknas uppgå till 259 miljoner kronor. Säljer gör Carlyle Europe Real Estate Partners.

De båda galleriorna omfattar tillsammans cirka 40 000 kvadratmeter uthyrbar area och ett garage om 1500 P-platser. Fastigheterna har ett bedömt hyresvärde om cirka 98 miljoner kronor och en uthyrningsgrad på cirka 85 procent. Punkt och Gallerian ligger i direkt anslutning till Centra som Agora äger sedan tidigare.

– Västerås är en av de viktigaste orterna i det expansiva Mälardalen. Med det här förvärvet har vi en mycket stabil och utvecklingsbar bas i det absoluta centrum av staden. Det är ett bra exempel på hur vi vill expandera vår portfölj och vår affär, säger Wilner Anderson, vd för Agora.

Punkt, Gallerian och Centra utgör tillsammans navet i Västerås innerstad. I och omkring galleriorna är merparten av Västerås centrums detaljhandel koncentrerad, alla busslinjer har sin centrala hållplats på intilliggande gata och stadens största parkeringshus finns i Punkt.

Det är även gångavstånd till nuvarande och blivande resecentrum och till de områden som exploateras för nya bostäder och verksamheter nära centrum och Mälaren.

Förvärvet finansieras genom en kombination av upptagande av nya banklån om cirka 510 miljoner kronor, säljarrevers om 90 miljoner kronor, en planerad företrädesemission om cirka 150 miljoner kronor av stam A-aktier och stam B-aktier till nuvarande ägare, samt en planerad emission av en icke säkerställd obligation om 200 miljoner kronor. Förvärvet är villkorat av nyemission och finansiering och tillträde sker den 30 september. Säljare är Carlyle Europe Real Estate Partners.

Efter förvärvet uppgår värdet på Agoras fastighetsbestånd till cirka 4,2 miljarder kronor, uthyrbara ytor till cirka 270 000 kvadratmeter och det totala hyresvärdet till 450 miljoner kronor.

Catella Corporate Finance har varit rådgivare och MAQS advokatbyrå har varit legal rådgivare åt Agora.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Investeringsstöden: Efter kritiken – potterna tas bort

Bostäder Nytt system för investeringsstöden. Bostadsministern kommenterar förändringarna för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY