Image

32 års väntar är över – nu får HSB bygga i Brottkärr

Bygg/Arkitektur Efter 32 år ska HSB Göteborg bygga 46 bostadsrätter i småhus på ängen nära Stora Amundön i Brottkärr. Det står klart efter ett slutgiltigt beslut i Mark- och miljööverdomstolen.
Publicerad den 7 Mars 2018
HSB bygger nytt bostadsområde i Brottkärr. Bild: HSB Göteborg
HSB bygger nytt bostadsområde i Brottkärr.

– Äntligen! Det känns oerhört roligt att vi nu kan erbjuda HSB:s bosparare och medlemmar ett modernt boende med småskalig charm på allra bästa läge vid havet och småbåtshamnen i Brottkärr, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef för nyproduktion på HSB Göteborg.

I maj 1986 köpte HSB Göteborg en stor bit mark i Brottkärr. Under de drygt 30 år som har passerat sedan dess har HSB byggt en bostadsrättsförening i området, brf Båtmansängen, och sålt en del av marken vidare. Men planen har hela tiden varit att bygga bostäder på ängen nära småbåtshamnen. Arbetet med detaljplan och planering av bostadshusen har pågått under många år, i dialog med kringboende grannar som har haft önskemål om att bevara sin utsikt och åtkomst till ängen.

Under åren har husen arbetats om med hänsyn till läget och de omkringboende, men bygglovet har ändå överklagats. Nu har alltså den sista instansen sagt sitt och godkänt bygglovet, ett beslut som inte går att överklaga.

– Det har varit en lång process med många olika inriktningar och önskemål. Det känns skönt att Mark- och miljööverdomstolen nu har lämnat sitt slutgiltiga besked och vi kan gå vidare och ta fram brf Amundö Äng, som jag tror kommer bli helt fantastisk med sin småskalighet och sitt enastående läge, säger Kristian Isberg.

Brf Amundö Äng kommer att bestå av 46 bostadsrätter, två till fem rum och kök, belägna i parhus samt mindre flerfamiljshus, i två våningar. Husen ska målas i naturnära kulörer; falurött, grönt, brunt och grått och kommer att vara "lantligt moderna" och omsorgsfullt utplacerade för att harmoniera med miljön.

Säljstart planeras till våren. Bosparare och medlemmar i HSB har som vanligt förtur i försäljningen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige