Image
Zynka gör digitala tvillingar av Akademiska Hus bestånd.
Zynka gör digitala tvillingar av Akademiska Hus bestånd. Bild: Zynka

Zynka gör digitala tvillingar för Akademiska Hus

Bolag Efter en omfattande upphandling står det klart att Zynka kommer att leverera en tjänsteplattform för digitala tvillingar av Akademiska Hus fastigheter. En lösning som gör det möjligt att skapa en bättre kundupplevelse idag, men också gör det enklare att utveckla framtidens miljöer.
Publicerad den 20 April 2021

Zynka kommer, med hjälp av tjänsteplattformen Digital Buildings, att tillgängliggöra, visualisera och förvalta digitala tvillingar av Akademiska Hus fastighetsbestånd. Totalt har fastigheterna en yta på 3,4 miljoner kvadratmeter och är platser där runt 300 000 människor studerar, forskar och arbetar.

– Vi vill ge våra kunder – landets universitet och högskolor – en bättre upplevelse. Med digitala tvillingar kan vi optimera vår verksamhet via datadrivna insikter. Det förbättrar dagens produkt, men gör också att vi tillsammans med våra kunder kan utveckla än bättre kunskapsmiljöer och campusområden i framtiden, säger Jonas Peterson, programledare digital transformation på Akademiska Hus.

Petter Bengtsson, CEO på Zynka, menar att digitalisering och förvandling av affärsmodeller är ett måste inom fastighetsbranschen och pekar på två stora nyttor för fastighetsägarna med Zynkas lösningar. Dels får man en ökad kontroll på sina tillgångar och hur de presterar idag, dels kan man utveckla miljöer som på bästa sätt möter framtidens krav och möjligheter.

– Med digitala tvillingar tar fastighetsägare del av fastighetsdata i realtid. Det gör att de kan utveckla byggnaderna och möta de nya krav på flexibilitet och fastighetstjänster som kunderna ställer.

I korthet skapar Digital Buildings exakta digitala tvillingar av det fysiska fastighetsbeståndet med utgångspunkt i teknisk förvaltning och affärsutveckling. Det sker genom att hela beståndet inventeras digitalt, bland annat med hjälp av olika laser- och fotoskanningstekniker.

– När det är klart kommer fastighetens byggnadstekniska system att vara uppkopplade mot den digitala tvillingen. Det gör att du kan effektivisera nyttjandet av byggnaden och öka kundnyttan samtidigt som driftsekonomin förbättras och hållbarheten ökar. Dessutom kan du se hur väl exempelvis enstaka konferensrum eller hus presterar, om det finns outnyttjade ytor som kan hyras ut och så vidare.

För Zynka är det en viktig milstolpe att inleda ett samarbete med ett av Sveriges största fastighetsbolag.
– Visionen om den digitala tvillingen har funnits länge, det här är ytterligare ett exempel på att både teknik och marknad är mogen för att i stor skala genomgå en digital omställning, säger Daniel Månsson, CTO på Zynka

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige