Image

”Det råder ingen brist på kapital”

Bygg/Arkitektur De tio största bolagen i Göteborg är beredda att investera tolv miljarder kronor i Göteborg de närmaste fem åren, enligt Fastighetsägarna, som ställer detta i relation till regeringens satsning på 3,2 miljarder om året i subventioner för att få fart på byggandet av små lägenheter.
Publicerad den 20 April 2015
Rikard Ljunggren. Bild: Fastighetsägarna
Rikard Ljunggren.

För andra året i rad har Fastighetsägarna GFR frågat sina största medlemsföretag i Göteborg vad de anser vara orsakerna till bristen på nyproduktion. Företagen som svarade hade gemensamt en omsättning på över 12 miljarder kronor under 2013.

Sammanlagt förvaltar de tusentals fastigheter och tiotusentals lägenheter och lokaler i Göteborg. De är alla företag med stort inflytande över byggandet. Och svaret de ger är tydligt: Det är inte subventioner branschen vill ha.

- Det är bra att regeringen har högt ställda mål med 250 000 nya bostäder under de närmsta fem åren. Men byggsubventioner är inte rätt väg att gå för att nå målet. Det är inte brist på kapital som gör att vi har en akut bostadsbrist och brist på centralt belägna kontorslokaler i Göteborg, säger Rikard Ljunggren, ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna i Göteborg.

Samtliga företag utom ett uppger att de investerat mindre i nyproduktion än vad de velat under den senaste femårsperioden. Ett av de största problemen som företagen upplever är bristen på markanvisningar. Även bristen på detaljplaner i rätt lägen upplevs vara ett problem.

- Subventioner gör ingenting åt grundproblemet som är brist på byggbar mark och en långsam plan- och bygglovsprocess samt en sönderreglerad hyresmarknad, säger Rikard Ljunggren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Skoglund: "Bankerna är lite mer njugga nu"

Bolag JM har lämnat in sin delårsrapport för första kvartalet 2024 och det är en ganska belåten Johan Skoglund som möter pressen i sin allra sista presentation som vd och koncernchef för bolaget. För även om finansieringsbyxorna har krympt lite de senaste åren och intäkterna på riksnivå har minskat så går bolagets försäljning upp med 60 procent mot föregående års rapport. – Vi planerar att starta fler bostäder i år än vi gjorde 2023, säger den avgående vd:n och koncernchefen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige