Image
Volvo och Northvolt bygger batterifabrik i anslutning till Volvo Cars fabrik i Torslanda, Göteborg.
Volvo och Northvolt bygger batterifabrik i anslutning till Volvo Cars fabrik i Torslanda, Göteborg. Bild: Volvo Cars

Volvos och Northvolts jättefabrik placeras i Torslanda

Bygg/Arkitektur Volvo Cars och Northvolt har valt Göteborg som platsen för bygget av en ny batterifabrik som beräknas tas i drift 2025. Fabriken kommer att skapa upp till 3 000 nya jobb och komplettera det planerade FoU-centret som de båda företagen tillkännagav i december som en del av en investering på cirka 30 miljarder kronor.
Publicerad den 4 Februari 2022

Den nya fabriken och de nära banden med Northvolt kommer att förstärka Volvo Cars elektrifieringsstrategi eftersom företaget har som mål att tillverka och sälja endast renodlade elbilar senast 2030.

Bygget av fabriken kommer att påbörjas 2023 och kommer att producera nästa generations avancerade battericeller, speciellt utvecklade för att användas i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Fabriken kommer att ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.

Placeringen av fabriken i Torslanda, Göteborg, ger fördelar i form av en direktväg in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

– Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.

– Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för en fortsatt förvandling av en av mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli en ledande global leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Samriskföretaget för tillverkning av battericeller mellan Northvolt och Volvo Cars kommer att bli en betydande aktör inom europeisk battericellsproduktion och kommer även att vara en av de största produktionsanläggningarna för battericeller i Europa. Volvo Cars och Northvolt har utsett den före detta Tesla-chefen Adrian Clarke som chef för produktionsbolaget.

FoU-centret, som kommer att tas i drift under 2022, kommer att skapa några hundra arbetstillfällen i Göteborg och positionerar Volvo Cars som ett av få bilmärken som gör utveckling och produktion av battericeller till en del av sin tekniska end-to-end-förmåga.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige