Image
Bengt Wånggren.
Bengt Wånggren. Bild: Niclas Liedberg/ Pixprovider

Världens största samarbetsprojekt för energieffektiviserande renovering

Energi/miljö Världens största samarbetsprojekt för renovering av byggnader har officiellt lanserats den här veckan av Green Building Councils i hela Europa, däribland Sweden Green Building Council. Detta för att ta itu med en av regionens största klimatutmaningar - befintliga byggnader.
Publicerad den 3 Mars 2016

Efter mer än ett års förberedelser lanserar projektet Build Upon nu en serie med 80 evenemang runt om i Europa, med syftet att sammanföra mer än 1 000 organisationer för att i en samlad ansträngning minska energianvändningen och utsläppen från byggnader. Det är en stor utmaning - utsläppen genererade av den befintliga bebyggelsen står för 36 procent av EU:s totala koldioxidutsläpp.

Build Upon vill övervinna denna utmaning genom att stödja regeringar, industrin och det civila samhället i arbetet med att ta fram långsiktiga, nationella planer för hur de befintliga byggnadsbestånden kommer att renoveras. Projektet kommer att föra samman en varierad blandning av organisationer för att samarbeta i hur man ska ta itu med denna fråga, i syfte att tillsammans komma överens om starka nationella strategier med tydliga energisparmål, vilka enligt direktiv från EU måste lämnas in senast i april 2017.

Build Upon kommer att använda två plattformar för att underlätta samarbetet:
# “Reno Wiki” – En online-portal som tillåter individer och företag att lägga upp information om initiativ för byggnadsrenovering i Europa, för att utbyta goda och framgångsrika exempel. Hittills finns det mer än 550 initiativ på Reno Wiki.
# En serie med över 80 evenemang i de 13 deltagande länderna kommer att konsultera och engagera viktiga aktörer i vad som skulle kunna ingå i deras nationella renoveringsstrategi, såsom politiska åtgärder, finansieringslösningar, kompetensprogram och medvetandehöjande initiativ.

- I vårt arbete med miljöcertifieringar så är det återkommande temat alltid den befintliga bebyggelsen. Vi kan bygga hur många smarta och energisnåla nya hus som helst, men om vi inte tar tag i det bestånd vi redan har så kommer det inte räcka för att klara klimatmålen, säger Bengt Wånggren, vd för Sweden Green Building Council.

- Det räcker inte längre med att bara agera nationellt, det behövs en gemensam plattform som Build Upon där vi kan göra det klart och tydligt att det finns ett engagemang över hela Europa för att lösa de här frågorna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dicksonska palatsets nyrenoverade fasad kan prisas

Bygg/Arkitektur Göteborgska Dicksonska Palatset, som snart öppnas upp för allmänheten, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad. Bakom priset, som är är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, står branschföreningen Mur & Putsföretagen. Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, berättar om det varsamma arbetet med att restaurera Göteborgs mest kända doldis. – Med ett såpass gammalt hus kommer många överraskningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige