Image

Uppsala får åter en stadsarkitekt

Karriär Claes Larsson har utsetts till Uppsalas första stadsarkitekt sedan 2004 då Stig Ahlgren gick i pension. Uppdraget innebär ett särskilt ansvar för hur det kraftigt växande Uppsala utformas arkitektoniskt och för att intressanta miljöer bevaras på ett pietetsfullt sätt.
Publicerad den 1 Juli 2016
Claes Larsson. Bild: Rosie Alm
Claes Larsson.

Beslutet att tillsätta stadsarkitekt är en markering av arkitekturfrågorna och deras centrala betydelse i stadsutvecklingen.

– Uppsala befinner sig i en spännande tid, där framtidens Uppsalasiluett utformas. Vi ska skapa bra miljöer att bo och verka i och i Claes får vi en skicklig och framåtblickande medarbetare på en viktig post, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Uppsala har haft en rad betydande stadsarkitekter som präglat stadens utformning under andra halvan av 1900-talet. Mest känd är Gunnar Leche som bland annat stod bakom utformningen av Vaksalaskolan och Saluhallen vid S:t Eriks torg.

Claes Larsson kan tillträda tjänsten direkt eftersom han sedan hösten 2015 haft uppdraget som ansvarig för Projektet Arkitektur Uppsala och att ta fram en arkitekturpolicy för Uppsala.

– I Claes får Uppsala en stadsarkitekt som kompletterar sin yrkeskompetens med viljan att lyssna och kommunicera – vilket är viktigt i en tid när staden växer och vi tar avgörande beslut om hur Uppsala ska utformas med bostäder, samhällsservice och gröna områden, säger Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör.

Claes Larsson är 56 år och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga tekniska högskolan. Under några år var han planarkitekt och därefter bygglovschef på Uppsalas stadsbyggnadskontor. Under åtta år var han ansvarig för Sveriges Arkitekters tävlingsverksamhet.

– Ansvaret för tävlingsverksamheten på Sveriges Arkitekter gav stor inblick i arkitekturens och planeringens villkor och vad som ger god kvalitet. Det blir oerhört spännande att ta sig an uppdraget som stadsarkitekt i Uppsala, säger Claes Larsson.

Claes Larsson bor i Stockholm och har vid sidan om sitt yrkesliv ett stort intresse för segling och har sedan han var 18 år regelbundet ställt ut sin egen konst.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige