Image

Turning Torso till salu – de får säljuppdraget

Transaktioner HSB Malmö har bestämt sig för att sälja Turning Torso, värderad till 1,75 miljarder kronor. Prestigeuppdraget att sälja fastigheten går till CBRE.
Publicerad den 19 Mars 2012
Turning Torso. Bild: HSB Malmö. Bild: HSB Malmö.
Turning Torso. Bild: HSB Malmö.

HSB Malmö vill genom att sälja Turning Torso, värderad till 1,75 miljarder kronor, frigöra kapital till att bygga eller förvärva 1 000 nya hyreslägenheter.
- Som samhällsbyggare vill vi medverka till att öka bostadsbeståndet i vårt verksamhetsområde, vilket är till nytta för våra medlemmar. Vi planerar därför att gå in i nya bostadsprojekt som kan bli möjliga att genomföra när resurser frigörs genom att vi säljer Turning Torso. Det är bakgrunden till att styrelsen nu tagit beslutet att inleda försäljningsprocessen, säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.

Med sina 190 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 kvadratmeter boyta. Det finns 147 hyreslägenheter från kub tre till kub nio. I kub ett och två finns kontor. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Huset började byggas 2001 och invigdes hösten 2005.

Turning Torso är värderad till drygt 1,75 miljarder kronor och hade förra året hyresintäkter på cirka 57,4 miljoner kronor. Fastighetens driftnetto uppgick under förra året till nästan 36 miljoner kronor.

HSB Malmö har beslutat att anlita CBRE till att genomföra försäljningen av Turning Torso.
- Vi har stort förtroende för CBRE och ser fram emot ett bra samarbete och att försäljningsprocessen ska leda fram till lämplig köpare som kan förvalta och utveckla Turning Torso utifrån ett långsiktigt perspektiv, säger Henrik Krantz, fastighetschef på HSB Malmö, tillika ansvarig projektledare för försäljningen.
Han menar också att mycket talar för att det kan bli en internationell köpare.
- Det är ju bland annat därför vi valt CBRE, med sitt välutvecklade internationella nätverk. Men det viktigaste är att det blir en seriös och långsiktig köpare.
Henrik Krantz hoppas att affären ska vara genomförd innan året är slut.

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige