Image
Trähus blir grejen när Granitor bygger i Växjö.
Trähus blir grejen när Granitor bygger i Växjö. Bild: Granitor

Trähus blir grejen när Granitor bygger i Växjö

Bygg/Arkitektur Granitor Properties har vunnit en markanvisningstävling för att bygga ett nytt bostadskvarter i den växande stadsdelen Bäckaslöv i Växjö. Tillsammans med samarbetspartnern Arkitektbolaget är visionen att skapa hållbara bostäder med fokus på människors behov av livskvalitet och god hälsa.
Publicerad den 30 Januari 2023

Det nya kvarteret får namnet Konvojen och kommer att bestå av ett 30-tal bostäder i radhus- och lägenhetsform som upplåts som bostadsrätter.
– Vi ser fram emot att utveckla platsen med vackra, gröna omgivningar och närhet till allt man kan önska. Bostäderna har praktiska planlösningar med alla funktioner som behövs för att vardagslivet ska fungera enkelt, säger Anders Persson, biträdande affärschef på Granitor Properties.

Särskild omsorg läggs på att husen ska ha låg miljöpåverkan. Granitors bostäder är godkända enligt kraven i miljömärkningen Svanen. Det innebär att bostäderna uppfyller höga krav under byggprocessen, att giftfria material har valts och att byggnaderna har begränsade energibehov.
– Höga hållbarhetsambitioner är en bärande del av vårt förslag. Vi vill ligga i framkant med att bidra till en klimatsmart stadsdel, säger Anders Persson.

Husen byggs i småskalig arkitektur med stomme i korslimmat trä samt träregelkonstruktioner och sågad granpanel i fasaden, ett material som är starkt förankrat i lokal byggtradition och kulturhistoria. Att använda trä är hållbart i produktion och ger bostadsområdet en sammanhållen gestaltning som smälter in väl med natur och terräng. Mellan husen kommer det att finnas gemensamma utemiljöer med allt ifrån växthus och odlingslådor till gemensam grillplats och redskapsbod.

Preliminärt tillträde till fastigheten är beräknat till vintern 2023-24.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Fortfarande inget beslut om Scandinavium

Bygg/Arkitektur Inte heller den här gången kom det ett beslut från kommunstyrelsen i Göteborg om arenans öde. Det rödgröna styrets ansvarige för idrottsfrågor, kommunstyrelsens ledamot Daniel Bernmar (V), säger till Fastighetssverige att förhandlingarna om vilket alternativ man föredrar fortfarande pågår.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige